Het OVC weert mobieltjes nu al (Foto: AdobeStock)
Het OVC weert mobieltjes nu al (Foto: AdobeStock) insta_photos - stock.adobe.com

Oostvaarderscollege weert nu al mobieltjes

Algemeen

BOUWMEESTERBUURT - Het Oostvaarderscollege staat per direct het gebruik van mobiele telefoons in de klas niet meer toe. De overheid vaardigt dit advies pas per 1 januari 2024 uit.

De overheid adviseert mobiele telefoons en andere devices zoals smartwatches per 1 januari 2024 in het voortgezet onderwijs niet meer toe te staan in de klas, tenzij deze educatief worden gebruikt tijdens de les. De schoolleiding van het Oostvaarders College (OVC) heeft besloten om hiermee al vanaf de start van dit schooljaar al te starten. De eerste ervaringen zijn positief te noemen.

Alleen laptop

Het beleid van het OVC is: geen mobieltjes en andere devices in het schoolgebouw, behalve de laptop die tijdens lessen wordt gebruikt. Het overgrote deel van de leerlingen, ouders en docenten zijn tevreden met de keuze voor een mobielvrije school. Uiteraard is er meer ruimte voor persoonlijke ontmoeting. 

Goede sfeer

Rector Marie-Louise van den Boogaard ziet dat het bannen van mobieltjes de sfeer op school ten goede komt. “Je ziet leerlingen tussen de lessen door in de aula spelletjes doen of even naar buiten gaan. De leerlingen zeggen je meer gedag en praten met elkaar. We hadden al een goed schoolklimaat, maar dit komt de sfeer nog meer ten goede.”

Twee reacties

Op een school met 1500 leerlingen kwamen er twee reacties van ouders binnen die het besluit om mobielvrij te worden niet konden waarderen. Van den Boogaard: “zij vreesden dat hiermee modern onderwijs in het gedrang kwam. Dat is niet het geval: internet gebruiken voor schooldoeleinden en daarmee de wereld ontdekken kan nog steeds via de laptop.”

Meer rust

Docenten zijn blij met meer rust in de klas. Behalve een kort moment ’s ochtends om absenten te noteren, hebben zij hun mobiel in bureau of tas. Mocht er een noodgeval zijn, dan is bereikbaarheid via de receptie van de school gegarandeerd.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto