Een toiletgebouwtje op het Almeerderstrand (Archieffoto: Fred Rotgans)
Een toiletgebouwtje op het Almeerderstrand (Archieffoto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Nog steeds toilettekort in Almere

Algemeen

ALMERE – Ondanks dat in het coalitieakkoord werd beloofd het toilettekort in Almere aan te pakken, is er geen verbetering zichtbaar. Dat stelt de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) op basis van het jaarlijkse onderzoek dat zij uitvoeren.

De gemeente Zeewolde is de toiletvriendelijkste stad in Flevoland, gevolgd door Noordoostpolder en Lelystad. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) rangschikt elk jaar alle gemeenten in samenwerking met de HogeNood-app die nu zo’n 8.300 toiletten in Nederland vindbaar maakt.
“Toiletten zijn niet alleen van belang voor 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar voor ons allemaal,” aldus Leonie Klabbers, adjunct-directeur van de MLDS. “Eén op de drie mensen geeft aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. Het beperkt hun bewegingsvrijheid bij onder andere het winkelen, evenementenbezoek en het uitgaan. De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en recreatiegebieden als parken om de 500 meter een toilet moet zijn. Dat is nog in lang niet alle gemeenten het geval en daarom blijven we strijden voor voldoende toiletten voor iedereen.”

Opvallende resultaten

De gemiddelde score in Flevoland is 4,5. Dat ligt onder de landelijk gemiddelde van 4,7. Geen enkele gemeente haalt dan ook een voldoende. Er is ook weinig verandering in de ranglijst – Zeewolde is nu eerste in plaats van Noordoostpolder en Dronten heeft de laatste plek overgenomen van Urk.
De gemeente Almere is niet gestegen op de ranglijst, ondanks dat in het coalitieakkoord aandacht werd beloofd voor het toilettekort. De ranglijst wordt opgemaakt op basis van een aantal indicatoren waaronder het aantal inwoners per toilet, de toegankelijkheid en de spreiding over de gemeente

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto