Peer Ulijn neemt met weemoed afscheid. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Peer Ulijn neemt met weemoed afscheid. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Filmwijker Peer Ulijn neemt afscheid van NOS Journaal

Algemeen

FILMWIJK – Vaste kijkers van het NOS Journaal, en dat zijn er nogal wat, herkenden het direct als redacteur Peer Ulijn met zijn bijdrage kwam: een lichte reportage in de schaduw van het harde nieuws. De Filmwijker stopt er echter mee.

Door Marcel Beijer

“De onderwerpen koos ik zelf uit, of werden door de redactie van het journaal aan me voorgesteld. Naast het harde nieuws waren het onderwerpen die misschien minder urgent waren, maar wel belangrijk zijn: vaak over kunst, wetenschap, natuur of geestelijk leven.” Met een opleiding in de theaterwetenschappen en zijn werk als video editor was het puur toeval dat Ulijn 26 jaar geleden mocht beginnen met zijn opvallende bijdragen. “In het begin was dat knokken. Het journaal was toch vooral serieus en ernstig. Ik was redacteur Binnenland, Economie en enige tijd regisseur en ook chef. Maar eigenlijk ben ik helemaal geen harde nieuwsjager. Ik vind juist die lichtere onderwerpen veel interessanter.”

Almere

Ulijn woont inmiddels 31 jaar in Almere en volgt het lokale nieuws nauwgezet. Hij schreef zelfs een boek over de stad waar hij met veel plezier woont. Veel Almeerse onderwerpen die hij in deze krant las zouden zich uitstekend lenen voor zijn bijdrages, zegt hij. Toch probeerde hij te voorkomen om zijn woonplaats al te vaak als decor voor zijn items te gebruiken. “Soms kon het niet anders, vanwege de tijdsdruk. Maar ik heb wel een reportage gemaakt over de het PIT-museum en volgens mij ook over de Floriade. Onbegrijpelijk overigens dat die Floriadeplannen door konden blijven gaan, terwijl alle signalen op rood stonden.”

Kunst

Als jazz- en kunstliefhebber wijkt de Almeerder vaak uit naar Amsterdam (‘lekker dichtbij en daarna snel terug naar Almere’). Hij zou zijn woonplaats wat meer cultuur gunnen. “Maar De Paviljoens, die hoog in aanzien stonden, zijn voor een appel en een ei aan Amersfoort verkocht en het kunstmuseum staat voorlopig in de ijskast. Ja, kunst is soms misschien elitair. Maar in een stad wonen ook mensen die van elitaire kunst houden. Kijk, Almere hoeft geen Amsterdam te worden. Een cultuur op het niveau van bijvoorbeeld Tilburg, dat is toch niet teveel gevraagd? Ik denk dat het de stad Almere completer maakt.”

Afscheid

Ulijn neemt enigszins met weemoed afscheid van zijn werk bij de NOS. “Ik ben 64 jaar en had makkelijk nog even door kunnen gaan. Maar de druk wordt me te groot. Soms word ik door de redactie vroeg in de middag gebeld om in Zwolle nog een item te schieten dat om 18 uur online moet. Of gaat een onderwerp dat ik gemaakt heb plotseling niet door. Die stress valt me steeds zwaarder. Dus mag een ander nu dit soort bijdragen gaan maken. Dat komt vast goed. Daar maak ik me geen zorgen over. En ik stop nog niet met werken. Voor andere opdrachtgevers blijf ik actief, maar dat werk bezorgt me minder druk. En ik maak voor de NOS dit jaar nog wat items voor het eindejaarsprogramma ‘uit het leven’: dat zijn necrologieën van mensen die in 2023 overleden zijn. Erg mooi om te maken.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto