Kinderburgemeester Havana op bezoek bij de leerlingenraad van De Dukdalf (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
Kinderburgemeester Havana op bezoek bij de leerlingenraad van De Dukdalf (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Kinderen vooral bezorgd om veiligheid en milieu

Algemeen

ALMERE – Kinderen in Almere maken zich vooral zorgen om de veiligheid en het milieu. Dat blijkt uit het verslag dat kinderburgemeester Havana vorige week uitbracht aan de gemeenteraad. Ook burgmeester Hein van der Loo was daarbij aanwezig.

Havana werd tijdens de Nieuwjaarreceptie van 2023 geïnstalleerd als eerste kinderburgemeester van Almere. Ze blijft tot het eind van dit schooljaar in functie en zal dan worden afgelost door een nieuwe kinderburgemeester. De jonge Almeerse liet bij haar aantreden direct weten op scholen langs te willen gaan voor gesprekken met andere kinderen. Uiteindelijk legde ze vijf bezoeken af.

Zorgen

In haar verslag aan de raadsleden liet Havana weten dat veel kinderen die ze heeft gesproken zich vooral zorgen maken om het milieu, en dan met name zwerfvuil. Ook de veiligheid baart kinderen veel zorgen, met name hangjongeren die zich bij speeltuintjes ophouden worden als dreigend ervaren. Een oplossing daarvoor zien de kinderen in de aanleg van bijvoorbeeld skateparks, waar die jongeren zich beter kunnen vermaken.

Positief gedrag belonen

Ook vinden de kinderen dat beloning van positief gedrag bij kinderen en jongeren beter werkt dan straffen bij slecht gedrag. Een goed idee zou zijn om scholieren lege flessen in te laten zamelen om daar dan bewakingscamera’s voor op te hangen. Maar of dat met privacy-regels rijmt, is dan weer een lastig te beantwoorden vraag.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto