Het gras is modder. Jos Alferink moet eerst een fietser laten passeren (Foto: Almere DEZE WEEK)
Het gras is modder. Jos Alferink moet eerst een fietser laten passeren (Foto: Almere DEZE WEEK)

Ergernis over onderhoud Vliegerpark

Algemeen

DE MARKEN – Bewoner Jos Alferink van de Hofmark in Haven ergert zich groen en geel aan de manier waarop het Vliegerpark wordt onderhouden. “Het interesseert zo’n groenbedrijf niks of dat park er mooi uit ziet. Ze doen hun werk zo snel en goedkoop mogelijk en vertrekken weer.”

Door Marcel Beijer

De afgelopen weken hebben werklieden in het park onderhoudswerk gedaan. Vanuit zijn scootmobiel toont Alferink de verslaggever de toestand waarin het park is achtergelaten. Hij wijst op het door bandensporen omgeploegde gras, de grove manier waarop bosschages zijn gesnoeid en de stapels snoeimateriaal die op bepaalde plekken in het gras liggen opgesteld. “Sommige stapels liggen er al maanden. Ik vind het echt verschrikkelijk om te zien.” Alferink heeft wel recht van spreken, want jarenlang zette hij zich met ziel en zaligheid in om het park te onderhouden. “Inmiddels ben ik invalide en trek ik twee keer per dag door het park. Ik ben afhankelijk geworden van mijn scootmobiel of wandel met twee trekking stokken. Maar om zelf het park te onderhouden lukt me niet meer.”

Hoftuin

In het verleden deed de inwoner dat wel. Alferink was zeer actief voor de buurt, de tennisvereniging, de bouwcommissie en tal van andere commissies. “Ik woon sinds 1980 in de Hofmark en heb ruimte nodig om mij heen. Daarom wilde ik dichtbij het Vliegerpark wonen.” Alferink bekommerde zich om het zwerfvuil, hield de paden vrij van modder,  verwijderde foute exoten zoals de Berenklauw en veranderde een verwaarloosde strook grond in een fraaie Hoftuin. 

Ravage

Hoofdschuddend wijst Alferink op een greppel bij een sloot waar een rupsvoertuig zijn sporen heeft nagelaten. “Ze hebben daar riet weggehaald, precies na de vorstperiode. De grond was enorm drassig, maar dat interesseert ze geen moer. Een ravage is het.” Op een van de paden moet Alferink zijn scootmobiel even stilzetten om een tegemoetkomende fietser te laten passeren. “De struiken hebben het halve pad overwoekerd. Als ik was doorgereden dan moest ik door dat stuk gereden gras. Dat is modder geworden. Daarin kom ik vast te zitten met mijn scootmobiel.”

Blikjes

Alferink hoopt dat de gemeente weer geld wil investeren in de parken. “Iedereen wil toch fijn wonen en recreëren? Dan is goedkoop niet altijd de juiste oplossing.” Hij neemt de omgeving nog eens in zich op. “Weet je wat wel beter is geworden?” Hij wacht het antwoord van de verslaggever niet af. “Ik hoef bijna geen blikjes meer uit de struiken te halen. Sinds er statiegeld is ingevoerd scheelt dat echt enorm.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto