Demissionair minister Hugo de Jonge (tweede van rechts) met het gezelschap van de bustour (Foto: Almere DEZE WEEK)
Demissionair minister Hugo de Jonge (tweede van rechts) met het gezelschap van de bustour (Foto: Almere DEZE WEEK)

“We groeien harder dan we aankunnen”

Algemeen

OOSTERWOLD - “We hebben een enorme demografische groei. We groeien harder dan we aankunnen.” Dat zei demissionair minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge tijdens zijn bezoek aan Oosterwold woensdag.

Door Indira Draijer

De demissionair minister werd, samen met gedeputeerden van Flevoland en wethouders van Almere en Zeewolde, met een bus rondgeleid door zuidelijk Flevoland om met eigen ogen te zien welke ontwikkelingen hier gaande zijn. Zo bezocht hij onder andere de locatie in gemeente Zeewolde waar mogelijk een nieuwe kazerne wordt gebouwd. 

Aanpakken wooncrisis

Volgens De Jonge zijn er twee dingen nodig om de woningcrisis aan te pakken: grip krijgen op de demografische groei, en meer regie voeren op volkshuisvesting. Met dat laatste bedoelt hij meer sturen op hoeveel woningen voor wie en waar gebouwd worden. Daarbij benoemde hij Pampus en Oosterwold als belangrijke ontwikkellocaties voor woningbouw.

IJmeerverbinding

Desgevraagd gaf De Jonge zijn visie over of een nieuwe verbinding over het IJmeer een voorwaarde is om in Pampus te gaan bouwen. Hij snapt dat er extra infrastructuur nodig is, maar vindt dat er wel al een begin met de woningbouw daar gemaakt kan worden. Voor de eerste stap zou een IJmeerverbinding nog niet nodig zijn. De hoge kosten van de verbinding maken dat het realiseren daarvan ook niet makkelijk is. “Ik denk dat we hem allemaal wel willen, maar dat we nog geen idee hebben waar we die 6 miljard vandaar zouden gaan halen”. De demissionair minister benadrukte ook het belang van extra werkgelegenheid in Flevoland. “Hoe voorkom je nou dat iedereen iedere ochtend in de auto moet stappen richting Amsterdam?”

Ondanks zijn visie erkent De Jonge dat Almere de IJmeerverbinding als harde voorwaarde stelt voor woningbouw in Pampus. “Daarover is gewoon een duidelijke afspraak gemaakt, en aan die afspraak is niets veranderd.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto