Illegaal vuurwerk wordt vaak gebruikt voor explosies. (Archieffoto: HV Almere)
Illegaal vuurwerk wordt vaak gebruikt voor explosies. (Archieffoto: HV Almere)

Pleidooi om illegaal vuurwerk als explosieven te classificeren

Algemeen

ALMERE - Almere moet het voortouw nemen om illegaal vuurwerk landelijk te laten classificeren als explosieven. Een voorstel van 50PLUS lijkt op steun in de gemeenteraad te kunnen rekenen. Als illegaal vuurwerk wordt aangemerkt als explosieven is handhaving beter te regelen en moet dat leiden tot minder incidenten. 

De laatste maanden wordt Almere regelmatig opgeschrikt door explosies bij woningen. Het gaat dan meestal om illegaal vuurwerk dat soms de kracht heeft van een handgranaat. De problemen rond illegaal vuurwerk en de daarmee gepaard gaande explosieven zijn niet uniek in Almere, maar zijn overal in het land merkbaar.
De gemeenteraad besprak donderdag tijdens de Politieke Markt een motie van 50PLUS die dergelijk vuurwerk als explosieven moet gaan classificeren. De motie wordt ook mede ingediend door VVD, PVV en Forum voor Democratie en kan op meer sympathie van meer partijen rekenen.
Met de motie onder zijn arm kan burgemeester Hein van der Loo contact zoeken met andere burgemeesters van grote steden om gezamenlijk een lobby richting Tweede Kamer te starten.
Als illegaal vuurwerk wordt aangemerkt als explosieven is handhaving beter te regelen en moet dat leiden tot minder incidenten.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto