(Impressie: gemeente Almere)
(Impressie: gemeente Almere)

Almere wil groenste stadshart van Nederland

Algemeen

STAD CENTRUM - De gemeente Almere heeft plannen om één van de groenste stadscentra van Nederland te krijgen. Daarvoor moeten bestaande straten groener worden gemaakt en in nieuwe straten komt extra ruimte voor bomen en planten. Verder worden er nieuwe stadsparken aangelegd. Deze plannen staan in de Ontwikkelvisie Natuurkrachtig Hart van de Stad 2040, die nu ter goedkeuring bij de gemeenteraad ligt.

De gemeente wil onder andere een Stadsweteringpark aanleggen langs de huidige twee stadsweteringen. Die lopen vanaf het Weerwater naar de Stedenwijk en de Randstad en worden in het plan met elkaar verbonden via de Staatsliedenwijk. In totaal is hij zo’n 4,5 kilometer lang. Het idee is dat dit park verbonden wordt met het ‘Rondje Weerwater’.

Bospark A6  

In de plannen is ook de aanleg van het Bospark opgenomen, op en rondom de snelweg A6. Het idee is om groene verbindingen over de snelweg te maken, die de weerzijden van de A6 met elkaar verbinden. Daarmee wordt een deel van de A6 langs het Weerwater overdekt door groen. In het Bospark moeten ook plekken komen voor kunst, cultuur en sport in de buitenlucht.

Meer woningen

Het is verder de bedoeling dat de binnenstad van Almere ook meer plekken krijgt waar mensen kunnen werken en elkaar kunnen ontmoeten. Verder worden er nieuwe huizen gebouwd.  Op dit moment heeft Almere een van de minst bewoonde binnensteden van het land, en het stadsbestuur vindt dat daar verandering in moet komen.

Culturele as

Kunst en cultuur krijgen in de plannen meer plek in de openbare ruimte en gebouwen. Onder meer langs de busbanen moet daar ruimte voor worden gemaakt door ze anders in te richten. Daar moet ook plek ontstaan voor extra groen en ontmoetingen. Het idee is om zo een prettige verbinding te maken voor de bewoners, voetgangers en fietsers, die van het Stadhuisplein naar het Stationsplein gaan. Hetzelfde geldt voor de route tussen het Stationsplein en het nog aan te leggen Markerkantplein. In de plannen komt dit plein voor de oude brandweerkazerne te liggen.

De raad gaat binnenkort vergaderen over de inhoud van de visie, die voortkomt uit beleid dat eerder al is vastgesteld. In die gesprekken wordt richting gegeven aan de ontwikkeling van het Almeerse Hart van de Stad voor de komende 16 jaar. Bekijk hier de ontwikkelvisie en hier het raadsvoorstel.
Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto