Koningin Máxima op bezoek bij de interculturele buurthuiskamer Marhaba. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Koningin Máxima op bezoek bij de interculturele buurthuiskamer Marhaba. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Koningin Máxima bezoekt oudereninitiatieven in Almere

Algemeen

ALMERE - Koningin Máxima bracht donderdag opnieuw een bezoek aan Almere. Ze kwam al vaker, de afgelopen weken. Dit keer nam ze een kijkje bij diverse initiatieven voor Almeerse ouderen.

Door Petra Onderwater

Deze projecten zijn erop gericht dat ouderen zo lang mogelijk en in goede gezondheid zelfstandig kunnen blijven wonen. Daarnaast dragen de projecten ertoe bij dat de druk op de zorg wordt verlicht. Het bezoek startte donderdagochtend in buurtcentrum Kolkzicht aan de Klokkenluiderstraat, waar Máxima werd verwelkomd door wethouder Froukje de Jonge. De koningin sprak met een groep bezoekers van Huiskamer Marhaba, een interculturele huiskamer voor vrouwen vanaf 55 jaar. Zij vertelden dat zij vaak alleen thuis zitten en zich daardoor best eenzaam voelen. Door Marhaba hebben zij andere vrouwen leren kennen en is hun wereld een stuk groter geworden. Zij vertelden hoe fijn het is om gezellig met elkaar te kunnen praten en leuke activiteiten te ondernemen. De koningin benadrukte het belang van een netwerk om op terug te kunnen vallen als je ouder wordt. Zij riep de vrouwen op om als ambassadeurs nog meer vrouwen enthousiast te maken voor dit soort initiatieven.

Buurthopper

Buiten sprak Máxima met de coördinator en gebruikers van de Buurthopper, een laagdrempelige vervoersvoorziening voor ouderen in de buurt. Vrijwilligers halen met dit wagentje bewoners op om ze naar hun bestemming binnen de wijk te brengen, zoals de supermarkt of het gezondheidscentrum. 

Huis van de Waterwijk

Hierna vertrok het gezelschap richting het Huis van de Waterwijk, een voormalig schoolgebouw aan het Slufterplantsoen dat activiteiten en voorzieningen biedt voor de buurt. Daar ging de koningin in gesprek met de initiatiefnemers van Voorzorgcirkels en ambassadeurs van Goud in Almere. Vertegenwoordigers van beide initiatieven spraken met haar over de ontwikkelingen rond ouder worden in de stad, de uitdagingen die de vergrijzing met zich meebrengt en de successen van de verschillende projecten in Almere. Zo zijn Voorzorgcirkels groepen buurtbewoners die voor elkaar klaarstaan om hand- en spandiensten te verrichten en een sociaal vangnet bieden. “Het is eigenlijk een vorm van collectieve mantelzorg. Een netwerk van mensen die naar elkaar omkijken en die je om hulp kunt vragen als dat nodig mocht zijn”, zo vertelden zij. “Dit ontlast de zorg en mantelzorg en voorkomt ook eenzaamheid.” 

Goud in Almere

Dat laatste is ook heel belangrijk, benadrukte de koningin, want eenzaamheid kan ook tot fysieke klachten leiden. Ambassadeurs van ‘Goud in Almere’ vertelden de koningin vervolgens over dit netwerk waarin gemeente, senioren, bewonersinitiatieven, organisaties en woningcorporaties samenwerken aan een stad waarin mensen goed oud kunnen worden. “Wij brengen mensen bij elkaar en halen ze uit hun isolement.”

Vorige week was Koningin Máxima ook al in Almere. Toen ging zij langs bij het Oranjehuis van de Blijfgroep. In januari dit jaar bezocht zij ook diverse sociale initiatieven in Almere Haven.

Koningin Máxima in gesprek met vrijwilligers van de Buurthopper. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Koningin Máxima in gesprek met vrijwilligers van de Buurthopper. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De koningin sprak ook met ambassadeurs van Goud in Almere. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Máxima in gesprek met vrijwilligers van de Almeerse voorzorgcirkels. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto