Rijd je te hard? Dan geeft de snelheidsassistent een waarschuwing. (Foto: Adobe Stock)
Rijd je te hard? Dan geeft de snelheidsassistent een waarschuwing. (Foto: Adobe Stock)

Automatische snelheidsbegrenzer

Auto

Automatische snelheidsbegrenzer

ALMERE - Vanaf 6 juli zit er in alle nieuwe Europese auto’s een verplicht veiligheidssysteem: de Intelligent Speed Assistant (ISA).

De ISA is een speciaal waarschuwingssysteem dat ingrijpt wanneer de bestuurder te snel rijdt. De Europese Unie wil het verkeer met extra maatregelen een stuk veiliger maken. Hierdoor zou het aantal verkeersdoden en ernstige verkeersgewonden drastisch worden verminderd. In veel Europese auto’s zijn rijhulpsystemen al verplicht en vanaf 6 juli komt daar de ISA bij. Volgens de EU kan de ISA jaarlijks 25.000 dodelijke verkeerslachtoffers en 140.000 ernstig gewonden voorkomen. 

Zo werkt het

ISA maakt gebruik van bestaande hulpsystemen zoals cruise control, verkeersbordherkenning, het navigatiesysteem en de snelheidsbegrenzing. Terwijl je rijdt, geven deze systemen de snelheidslimiet van de desbetreffende weg door aan ISA. Rijd je te hard? Dan geeft de snelheidsassistent een waarschuwing. Dit kan een knipperend lampje zijn, of de auto wordt zachtjes afgeremd. ISA kan ook de tegendruk van het gaspedaal verhogen. Volledig remmen kan de slimme snelheidsbegrenzer (nog) niet. Je kan het systeem uitschakelen, maar dat moet je iedere keer opnieuw doen. Het systeem staat namelijk standaard aan.

Uit de krant