De Renault Austral wint titel 'best buy car of europe'
De Renault Austral wint titel 'best buy car of europe'

Renault Austral wint Europese eretitel ‘Beste koop 2023’

Auto

ALMERE - De Europese AutoBest-vakjury bekroont de compleet nieuw ontwikkelde Renault Austral als Best Buy Car of Europe 2023. Juryleden uit 31 Europese landen wezen de Austral niet alleen aan als beste koop, maar gaven hem ook de SmartBest-prijs. 

Door Rob van Ginneken

Daarmee roemen ze het bijzonder prettige werkende en geavanceerde OpenR-multimediasysteem. Belangrijk, want in deze tijd staan ‘connectiviteit’ en informatietechniek bij veel kopers met stip genoteerd bij de keuze van een auto. Net als de tientallen geavanceerde rijhulp- en veiligheidssystemen die de Austral biedt.
Een extra stukje informatie: onze autoredacteur is het jurylid voor Nederland en de galaprijsuitreiking zal na Barcelona en Straatsburg deze keer plaatsvinden in ons land. Elk jaar gebeurt dat in een andere van de deelnemende 31 landen, traditioneel met aanwezigheid van talloze topmensen van de automobielindustrie.

Een van de zes

De hybride Renault Austral was een van zes door de jury genomineerde finalisten, op basis van hun eerdere testervaringen. Ook onze autospecialist scoorde hem na twee dagen vol vergelijkende testen op de weg en de immense testbaan van het Oostenrijkse ÖAMTC zeer hoog in. Dat resultaat is des te indrukwekkender als je weet dat de Austral de eerste is van de nieuwe generatie Renaults. Een nieuw tijdperk zelfs. Ze worden sinds kort in een hypermoderne en extreem gerobotiseerde fabriek in het Spaanse Palencia gebouwd. Op dezelfde technische basis volgen nog twee modellen met een andere naam. Ze worden opvallend genoeg compleet in Spanje ontwikkeld, nu de Franse fabrieken zich geheel concentreren op de bouw en ontwikkeling van volledig elektrische modellen. Zelf noemen die hele ommezwaai de ‘Spaanse Renaulutie’.

Broeders Opel en Peugeot op erepodium

Vaak is de einduitslag van AutoBest-finales in sporttermen gesproken een soort ‘fotofinish’, maar deze keer stond de winnaar door zijn grote voorsprong zogezegd alleen op de foto. Hij bleef respectievelijk de nieuwe generatie Opel Astra en de Peugeot 308 ruim voor. Die beide modellen eindigden trouwens wél bijzonder close op elkaar op het erepodium. Wel zo passend als je nagaat dat dat technisch gezien broeders zijn. Op een vergelijkbaar platform van hun moederconcern Stellantis gebouwd. Ook dat is een uitstekende keuze, zo onderstrepen de AutoBest-juryleden. Dat mag met name vanwege het fikse prijsvoordeel trouwens ook worden gezegd over een andere hoog beoordeelde finalist, de Dacia Jogger. Toch slaat Renault de spijker met zijn Austral Hybride alles bij elkaar opgeteld beter op de kop voor de zakelijke en particuliere rijder, zo concludeert de 31 man en vrouw sterke Europese jury.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto