Afbeelding

Almeerse schrijft boek dat kinderen voorbereidt op nieuwe gebeurtenissen

Boekentips

ALMERE - Karin Cornelisse uit Almere heeft een boek gemaakt met verhalen om kinderen in de basisschoolleeftijd voor te bereiden op nieuwe en spannende gebeurtenissen. De titel van het boek is ‘Voor het eerst…’, met als ondertitel ‘Help je kind voorlezend de basisschool door.’

Karin werkt zelf al 40 jaar in het basisonderwijs en speciaal basisonderwijs, waarvan ongeveer 39 jaar in Almere. “Drie jaar geleden zat ik voor het eerst in mijn carrière langdurig thuis vanwege een hernia en dacht: Hoe kan ik deze tijd nuttig besteden?”, vertelt de Almeerse, die altijd al de wens had om eens een kinderboek te schrijven. 

“Toen mijn kinderen klein waren en er iets spannends ging gebeuren, vertelde ik ze altijd verhaaltjes voor het slapen gaan om ze al een beetje voor te bereiden. Bijvoorbeeld een verhaaltje over een jongetje dat voor het eerst naar zwemles gaat. Dat hielp altijd goed.” Ze besloot deze verhaaltjes op te schrijven. “Later heb ik daar ook verhalen aan toegevoegd die ik tijdens mijn loopbaan heb verzonnen om kinderen spellingcategorieën te laten onthouden.” In totaal zijn het  22 verhalen geworden, die Karin ook zelf heeft geïllustreerd. 

De Almeerse maakte het boek aanvankelijk alleen voor haar eigen kinderen, neefjes en nichtjes. “Maar na wat aanmoediging van anderen ben ik gaan zoeken naar een uitgever. Uitgeverij Boekscout, een laagdrempelige uitgeverij die veel mensen een podium wil geven, wilde tot mijn verrassing mijn boek uitgeven.”

Taalontwikkeling

De Almeerse hoopt dat haar boek jonge ouders kan helpen hun kinderen voor te bereiden op nieuwe of moeilijke gebeurtenissen. “Er zijn verhalen over de eerste schooldag, het krijgen van een prik, verhuizen, maken van een CITO-toets, overlijden, pestgedrag enzovoorts. Het voorlezen is daarnaast ook van belang voor taalontwikkeling en als leerkracht wil ik dat promoten.”

Het boek is te bestellen via Uitgeverij Boekscout

Uit de krant