(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Tekst in context - Wij slaven van Suriname

Boekentips

ALMERE - De Almeerse hoogleraar Michiel van Kempen werkte mee aan de uitgave Tekst in context over het klassieke boek Wij slaven van Suriname van Anton de Kom. De serie Tekst in Context presenteert klassieke literaire werken op een prettige en aantrekkelijke vorm aan middelbare scholieren. 

Wij slaven van Suriname van Anton de Kom is pas in 2020 opgenomen in de Nederlandse Canon, maar was al lang canoniek. Het is de eerste tekst over het kolonialisme van Nederland in Suriname en de Nederlands-Caraïbische eilanden. Voor Surinamers is het boek een klassieker. De Kom richtte zich met zijn boek echter ook tot Nederlanders. Net als Multatuli, die met zijn Max Havelaar grote invloed had, wilde ook De Kom bij de koloniale heersers iets teweegbrengen met zijn boek.
Wij slaven van Suriname is een wonderlijke tekst: deels een woedende aanklacht, deels een spannende geschiedenis die leest als een roman. Het is een gloedvol betoog over hoe Nederland Suriname eeuwenlang uitbuitte en verwaarloosde, van 1667 tot aan 1934, het jaar waarin De Koms meesterwerk verscheen. Wij slaven van Suriname is een onmisbaar werk voor het onderwijs, met thema’s als kolonialisme, racisme, ongelijkheid, geweld en wat dat betekent voor de culturele identiteit.

Over de auteurs:

Henna Goudzand Nahar is docente Nederlands en publiceerde zowel in Nederland als in Suriname een reeks van romans en jeugdboeken. Michiel van Kempen is hoogleraar Nederlands-Caraïbische Letteren en publiceerde o.m. Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur en een omvangrijke biografie van Albert Helman.

Wij slaven van Suriname – Anton de Kom

Deel 16 in de reeks Tekst in Context

Samengesteld door Henna Goudzand Nahar en Michiel van Kempen

Gepubliceerd juni 2022

128 pagina’s

 Paperback 

ISBN 9789463720281

€19,99

Uit de krant