Cover van het boek.
Cover van het boek.

Almeerder maakt boek over zijn vader; Polygoonstem Philip Bloemendal

Boekentips

ALMERE - De naam Philip Bloemendal zullen velen misschien niet kennen, maar zijn stemgeluid wel. Gedurende een groot deel van de twintigste eeuw, in de bewogen periode na 1945, was hij bij de meeste mensen bekend als ‘de stem van het Polygoonjournaal’ en vele andere producties die hij opluisterde met zijn stemgeluid. Zijn zoon Robert Bloemendal uit Almere besloot samen met schrijver Rob de Lang zijn levensverhaal op te tekenen. Onlangs verscheen hun boek ‘De stem van mijn vader, het wonderlijke leven van Philip Bloemendal’ bij uitgeverij Konlinklijke van Gorcum.

Vooral voor de generaties die het hebben meegemaakt, is Philip Bloemendal de stem van ‘herrijzend Nederland’, van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, de groeiende industrie, van de hoogconjunctuur en de toenemende welvaart, van de bevolkingsgroei, van het toenemende autobezit. De stem die commentaar gaf als Hare Majesteit de Koningin weer een brug of een weg had geopend, de Deltawerken in gebruik stelde of de afdeling van een ziekenhuis met de nieuwste technologie opende, de stem die soms guitig commentaar bij de Huishoudbeurs of voetbalwedstrijden gaf. 

Tussen 1982 en 1988 nam zijn Robert al wandelend met zijn vader diens verhaal op. “Dat leverde 16 uren aan geluidsmateriaal op en dit boek is daar de neerslag van”, vertelt de Almeerder. “Er wordt een beeld geschetst van de turbulente tijd waarin mijn vader opgroeide en volwassen werd. Een beeld van een markant man, zijn bewogen leven en de manier waarop hij, ondanks verschrikkelijke tegenslagen, zichzelf en zijn rol in het openbare leven uitvond.” Een groot deel van het verhaal speelt zich af in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en de oorlog zelf. Een ingrijpende periode, waarin zijn hele familie - de Joods was - werd vermoord. Zelf overleed Philip Bloemendal in 1999. 

QR-codes

Op meerdere plaatsen in de tekst zijn QR-codes afgedrukt. Deze codes zijn via het internet gelinkt aan beelden en geluidsopnames in het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto