Voorzitter John van Diepen is boos.. (Archieffoto: Fred Rotgans)
Voorzitter John van Diepen is boos.. (Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Almeerse Wind boos: ‘Dit is pure onwil van het college’

Politiek

STICHTSEKANT – Voorzitter John van Diepen van het burgerinitiatief Almeerse Wind is verbijsterd dat het college een streep wil zetten door de drie windmolens op het bedrijvenpark Stichtsekant. “Dit is pure onwil; zelfs het voorvoegsel ‘duurzame’ is van de gemeentelijke website verwijderd.”

Door Marcel Beijer

Almeerse Wind is een collectief van Almeerders die met windmolens zelf lokaal energie wil opwekken. Zij zien Stichtsekant als ideale plek. Almeerse Wind is sinds 2018 voor deze locatie met de gemeente in gesprek. Voor het zomerreces zou het college met een uitgewerkt voorstel naar de gemeenteraad komen. In plaats daarvan verscheen een brief waarin het college aangaf af te willen zien van de windmolens. Volgens wethouder Maaike Veeningen willen twee bedrijven zich op die plek vestigen en willen die niet langer wachten. 

Zijspoor

“Vakkundig op een zijspoor gezet”, zegt een boze voorzitter John van Diepen van Almeerse Wind. “We zijn twee jaar aan het lijntje gehouden en hebben nimmer met de twee bedrijven mogen overleggen. Ondertussen wordt de raad voorgehouden dat we de boel ophouden. Onacceptabel. De krachten in de ambtelijke top zijn enorm; als die iets niet willen, komt het er niet. Het college is angst aangepraat door enorme economische schade ten gevolge van een paar windmolens te fingeren. Het steekt ons het meest dat het college de raadsopdracht negeert om de CO2-uitstoot in Almere per 2030 met 49% te beperken. Met ons initiatief kan ruim 20% van alle Almeerse woningen van groene stroom worden voorzien. Feitelijk laat Almere zich chanteren door twee bedrijven. Gelukkig heeft de raad zich nog niet laten afpoeieren.”

Oplossing

“Overal verschijnen combinaties van logistiek en windmolens, waarom kan dat hier niet?”, zegt Van Diepen: “Als je de gebouwen iets anders ordent ten opzichte van de molens voldoe je nog steeds aan alle eisen en hou je zelfs ruimte over. De wethouder zegt dat die twee bedrijven dat niet willen, maar dat geloof ik niet. Wel dat ze een duwtje kunnen gebruiken.”

Gemeenteraad

Een aantal fracties in de gemeenteraad verbaast zich ook dat er geen raadsvoorstel is gekomen, maar dat het college het besluit mededeelt per brief. De ChristenUnie drong er daarom op aan om na het zomerreces het onderwerp op de politieke agenda te zetten. Wethouder Veeningen krijgt wel de ruimte om verder te praten met de bedrijven, onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Van Diepen verwacht dat de raad het college alsnog tot de orde zal roepen. “Het is belachelijk dat wij als burgers invulling geven aan de duurzaamheidsopgave van de raad, maar bij het college niet welkom zijn.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto