Colette Holter van de VVD (Foto: aangeleverd)
Colette Holter van de VVD (Foto: aangeleverd)

Voorkeur bewoners wordt leidend bij keuze afvalsysteem

Politiek

ALMERE – De manier waarop Almeerders straks hun afval gaan scheiden moet vooral gericht zijn op de voorkeur van de bewoners. Financieel zijn er teveel onzekerheden om te bepalen wat het voordeligst is: voorscheiding of nascheiding. 

Door Marcel Beijer

Dat is de conclusie van de raadsaccountant bij een uitleg naar de raadsleden. Die werden de afgelopen maanden tureluurs van de cijfers. Enerzijds kwamen die van wethouder Jan Hoek (GroenLinks) die in zijn businesscase aanstuurt op bronscheiding zoals nu ook gebeurt. Almeerders krijgen er dan een extra container bij. Anderzijds kwamen die van de bewoners die hadden proefgedraaid met scheiding achteraf, waarbij bewoners niet zelf meer hoeven te scheiden.
Op initiatief van VVD-fractievoorzitter Colette Holter boog daarom de onafhankelijke raadsaccountant zich over de cijfers.

Lastige keuze

Hij concludeert dat een financiële keuze lastig is omdat in zowel de berekeningen van de wethouder als van de bewoners, teveel onduidelijkheden zitten. Hij adviseert daarom om de keuze voor een afvalsysteem los te trekken van de kosten. Zeker ook omdat het geld dat de gemeente ontvangt voor restafval regelmatig wijzigt. “De vraag is dus: wat willen de Almeerders?”, vat Holter de conclusie samen. 

Enthousiast

Vorig jaar neigde een overgroot deel van de gemeenteraad al naar nascheiding. “Voor de VVD is uiteraard ook het kostenplaatje belangrijk”, zegt Holter. “Maar daar is nog weinig over te zeggen. Tegelijkertijd zien we ook het enthousiasme bij de bewoners die de pilot hebben gedaan. Almeerders willen bovendien liever geen vierde afvalbak. We gaan komende week als fractie ons standpunt bepalen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto