Het logo van Alliander. (Foto: aangeleverd)
Het logo van Alliander. (Foto: aangeleverd)

Miljoenenlening voor Alliander

Politiek

ALMERE - Het college wil netwerkbedrijf Alliander een lening verstrekken van minimaal 3,4 miljoen euro en maximaal 4,8 miljoen euro om het netwerk in Almere aan te passen. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met dit voorstel.

De gemeente is aandeelhouder van Alliander, dat onder meer het gas- en elektriciteitsnetwerk in Almere beheert. Alliander moet volgens het college in de komende jaren fors investeren in het netwerk om aan de doelen van de energietransitie te kunnen voldoen. Om die investeringen te kunnen doen en tegelijkertijd financieel gezond te blijven wil Alliander haar eigen vermogen versterken. 

Aandelen

Alliander heeft daarom aan alle aandeelhouders gevraagd om bij te dragen aan een lening van in totaal 600 miljoen. Volgens het college kan de lening op termijn worden omgezet in aandelen. Tot de eventuele omzetting van de lening in aandelen zou de gemeente dan een marktconforme rente op het uitgeleende bedrag ontvangen. Daarna ontvangt de gemeente naar verwachting dividend over de aandelen. Deze omzetting wordt vanaf 2025 verwacht.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto