Hassan Buyatui: (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
Hassan Buyatui: (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Ook NIDA wil opheldering, college ontkent undercover onderzoek moskeeën

Politiek

ALMERE - Na de PvdA heeft nu ook NIDA Almere schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van het NRC-artikel waarin gesteld wordt dat gemeenten, waaronder Almere, door het bureau NTA undercover onderzoek hebben gedaan bij moskeeën. In een reactie aan deze krant laat de gemeente weten dat er geen sprake is van undercoveracties of infiltraties bij moskeeën of andere islamitische organisaties die mogelijk wettelijk niet zijn toegestaan.

Gisteren stelde de PvdA schriftelijke vragen naar het college over de kwestie, ook NIDA Almere laat van zich horen. Fractievoorzitter Hassan Buyatui vuurt maar liefst 27 vragen op burgemeester Franc Weerwind af en wijst daarbij nadrukkelijk op het Actieplan Veiligheid 2019-2022, waarin burgemeester Franc Weerwind een lokale ‘krachtenveldanalyse’ zei te zullen uitvoeren naar de aan- en afwezigheid van diverse vormen van activisme en extremisme in Almere. Het doel van dit onderzoek is om zicht te krijgen op de aard, omvang en ernst van extremisme in de stad. De uitvoering van deze lokale krachtenveldanalyse is gegund aan NTA. 

Enorm geschrokken

Buyatui zegt ‘enorm geschrokken’ te zijn over de werkwijze die het NTA op haar website uitlegt. ‘NIDA snapt absoluut niet waarom de burgemeester de uitvoering van de gewenste lokale krachtenveldanalyse gegund heeft aan NTA, onder de mom van handhaving van de openbare orde. Dit vinden we schandalig en had nooit mogen gebeuren.’
Volgens Buyatui heeft hij ‘tal van berichten van ongeruste Almeerse moslims, moskeeën en moslimorganisaties’ ontvangen die allemaal zeer teleurgesteld en boos zijn op de gemeente en met name op de burgemeester. NIDA Almere stelt de burgemeester dan ook verantwoordelijk voor de ontstane onrust in de Almeerse samenleving.’

Reactie gemeente

De gemeente bevestigt dat er via NTA een onderzoek is gestart naar extremisme in de stad, maar dat die zich niet specifiek op moskeeën richt. Het onderzoek is begonnen in augustus. Er wordt gekeken naar links-, rechts-, islamitisch-, maar ook naar milieu-extremisme. In augustus zou NTA begonnen zijn met de oriënterende fase en bureauonderzoek. In het onderzoek kunnen wel observaties plaatsvinden op plekken waar mensen redelijkerwijs kunnen verwachten dat zij geobserveerd worden, zoals bij demonstraties en lezingen. Op basis van die uitkomsten wordt uiteindelijk een plan van aanpak door de gemeente ontwikkeld.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto