Marc van Rooij (Archieffoto: Fred Rotgans)
Marc van Rooij (Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Nu al ruzie binnen 50PLUS-partij

Politiek

ALMERE - Binnen de partij 50PLUS, die volgend jaar voor het eerst aan de gemeenteraadsverkiezingen in Almere meedoet, is nu al ruzie ontstaan. Binnen de partij is onvrede over de wijze waarop Marc van Rooij tot lijsttrekker is gekozen ten koste van Paul van der Starre. Het zou om één stem verschil gaan.

“Een schijnbaar eenvoudige lijsttrekkersverkiezing ontvouwt zich als de zoveelste Griekse tragedie die deze partij door de jaren heen zo kenmerkt”, laat Freek Appel weten. Appel is fractievoorzitter namens 50PLUS in het waterschap Zuiderzeeland. Binnen de partij was afgesproken dat de twee kandidaat-lijsttrekkers zich met een A4-tje zouden presenteren. De leden zouden dan stemmen op hun favoriete kandidaat. Volgens Appel was de afspraak dat kandidaten niet de leden zouden benaderen en voor zichzelf gingen lobby’en. “Maar u raadt het al, 50PLUS eigen, afspraak bleek geen afspraak. Leden werden bestookt met e-mails en promo-filmpjes door een van de kandidaten die zich niet meer zo zeker voelde van zijn uitverkiezing.”

Marc van Rooij

Appel doelt daarbij op Marc van Rooij waarvan vorige week bekend werd dat hij lijsttrekker werd, ten koste van Paul van der Starre. “Op Romeinse wijze werd de andere kandidaat daarmee een mes in de rug gestoken.”
In een reactie laat Paul van der Starre weten dat Van Rooij zich kwaad maakte omdat diens A4-tje erg formeel was en die van Van der Starre een soort flyer leek. Hij heeft bij het hoofdbestuur daar veel stampij over gemaakt met als gevolg dat de verkiezing opnieuw moest. Hij was in het bezit van de ledenlijst en heeft de leden vervolgens bestookt met propagandafilmpjes. Het gevolg was dat hij met één stem verschil won. Nu heb ik een klacht bij het hoofdbestuur ingediend.” Dat de twee ook in Provinciale Staten broederlijk naast elkaar zitten namens 50PLUS noemt Van der Starre ‘niet handig’. ”Ik ga me op die situatie beraden.”

‘Eerlijk verlopen’

Van Rooij zegt in een reactie dat de verkiezingen eerlijk verlopen zijn. “Voor wat betreft de lijsttrekkersverkiezing heb ik geen leden benaderd. Ik heb gehandeld volgens het geldende protocol.” Van Rooij wil niet ingaan met hoeveel stemmen verschil hij gewonnen heeft. “Laten we het zo zeggen: ‘ik had de meerderheid en Van der Starre is daar kennelijk teleurgesteld over. Dat begrijp ik wel.” Van Rooij neemt zonder problemen weer plaats in de Provinciale Staten. “Ik ben gekozen, dus vervul mijn plicht.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto