De gemeenteraad beslist donderdag over PMD+. (Foto: Adobe Stock)
De gemeenteraad beslist donderdag over PMD+. (Foto: Adobe Stock) lenscap50 - stock.adobe.com

Burgerinitiatief Afvalsysteem: ‘stem niet voor motie D66’

Politiek

ALMERE – De mensen achter het Burgerinitiatief dat pleit voor een nieuw afvalsysteem in Almere hebben een e-mail naar raadsleden gestuurd om komende donderdag niet in te stemmen met D66-motie RG-395. Ze vrezen dat deze motie, gesteund door coalitiepartijen, een politieke truc is om de overgang naar nascheiding te frustreren. Coalitiepartij VVD ontkent dat. Zij zullen tegen de D66-motie stemmen, zegt fractievoorzitter Colette Holter: ‘We willen geen vierde bak’.  

Door Marcel Beijer

De inzet van het Burgerinitiatief heeft ertoe geleid dat een groot deel van de gemeenteraad komende donderdag (als erover gestemd gaat worden) voor nascheiding via PMD+ gaat kiezen, in plaats van het collegevoorstel dat ervan uitgaat om het huidige systeem, waarbij bewoners vooraf zelf blijven scheiden, voort te zetten. Het college wilde liever het huidige systeem behouden, waarbij bewoners vooraf zelf blijven scheiden. Omdat ook collegepartijen hierin meegingen leidde dat tot een stevig conflict in de coalitie.

Politieke truc

De mensen achter het Burgerinitiatief zijn blij dat gekozen wordt voor nascheiding, maar vrezen dat de collegepartijen met de D66-motie RG-395 een politieke truc aan het uithalen zijn. “Als die motie wordt aangenomen, dan wordt feitelijk het collegevoorstel uitgevoerd. Oftewel: een extra rolcontainer bij de laagbouw en bewoners hebben de mogelijkheid om hun papiercontainer in te leveren”, aldus woordvoerder Juliette De Sévaux. “Als er een overbruggingsmaatregel moet komen, hebben wij als Burgerinitiatief een voorkeur voor de eerder door de wethouder besproken optie-Roermond, waarbij bewoners van de laagbouw de duo-rolcontainer houden en er niets verandert tot PMD+ wordt ingevoerd.”
Op het moment dat PMD+ definitief wordt ingevoerd hoeft dan alleen nog maar het schot uit de duocontainer te worden verwijderd.

Afwijzen

In de brief schrijft het Burgerinitiatief aan de raadsleden: ‘Door de motie van D66 (RG-395) af te wijzen, dwingt u de portefeuillehouder (wethouder Jan Hoek, red.) om ook de oplossing uit Roermond mee te nemen in de overweging voor een overbruggingsmaatregel. Het is niet voor niets dat hiervoor is gekozen in Roermond. Door motie RG-396 van de PvdA te steunen blijft u op de hoogte van het transitieplan en kunt u er op toezien dat het serviceniveau in de stad gehandhaafd blijft.”

VVD

Dat er sprak is van een politieke truc, bestrijdt fractievoorzitter Colette Holter van de VVD. “Wij zullen tegen de D66-motie stemmen, want wij willen geen vierde bak voor onze inwoners. We vertrouwen dat uitvoering dan zoekt naar andere maatregelen. Er zijn meer opties namelijk: of papier op afstand, of tijdelijk vuilniswagens huren, of afval verder weg brengen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto