Het succes van de protestacties valt mee, zegt gemeente. (Foto: aangeleverd)
Het succes van de protestacties valt mee, zegt gemeente. (Foto: aangeleverd)

Gemeente bestrijdt succes protestacties Westerdreef

Politiek

ALMERE – Bij de gemeente is wrevelig gereageerd op het succes van de acties die de SP en PvdD claimen met betrekking tot over de bomenkap aan de Westerdreef. Een bericht dat de SP vorige week liet uitgaan bevat volgens de gemeente feitelijke onjuistheden.

Zo suggereert de SP in het bericht dat ‘zonder enige inbreng van de gemeenteraad’ alle bomen vorig jaar al zouden zijn vervangen door smalle iepen. “Dat is nooit zo gesteld”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Er is altijd gesproken over ‘landschappelijke iepen’ en nooit over ‘smalle iepen’.” Ook bestrijdt de gemeente de opmerking dat op advies van bomenexpert Kopinga (die een second opinion uitvoerde, red.) nu tien verschillende soorten resistente iepen worden aangeplant. Ook noemt de gemeente het ‘feitelijk onjuist’ dat de protestacties er de reden van zijn dat het natuurlijk gedragen van bomen (zoals schaduw, pluisjes en bladafval) voortaan geen rol meer mag spelen bij kapoverwegingen. “Dit staat gewoon in het Bomenkader en staat dus los van de Westerdreef”, aldus de gemeente.

Veiligheidsnormen

Tot slot verweert de gemeente zich tegen de suggestie in het bericht dat de acties ervoor hebben gezorgd dat de strenge Europese veiligheidsnormen voor de windbelasting op gebouwen, zullen worden aangepast voor bomen. “Die norm was allang aangepast voor bomen. De hele beroepsgroep werkt met dezelfde norm.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto