Johan de Leeuw van AP/OPA(Archieffoto: Fred Rotgans)
Johan de Leeuw van AP/OPA(Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Johan de Leeuw (AP/OPA): ‘Mij wordt als raadslid informatie onthouden’

Politiek

ALMERE – Raadslid Johan de Leeuw van AP/OPA is verbolgen over het feit dat hij zijn vragen over de financiële paragraaf van het veiligheidsplan van de Floriade niet bij het college mag indienen. “Mij wordt als raadslid structureel informatie onthouden”, stelt De Leeuw, “ik wil gewoon weten wat dat veiligheidsplan kost.”

Door Robert Mienstra

“In het eerste veiligheidsplan stond dat dat 9 miljoen zou kosten”, zegt De Leeuw. “In de laatste versie van het veiligheidsplan, dat naar de prullenbak is verwezen omdat het totaal niet deugde, stond helemaal geen financiële paragraaf. Daar heb ik schriftelijke vragen over gesteld omdat ik wil weten wat het kost.”

Weggehaald

Aanvankelijk werden de vragen van De Leeuw keurig door de griffie openbaar gemaakt, maar later werden ze weer uit het raadsinformatiesysteem weggehaald. De Leeuw kreeg een telefoontje van de griffie dat zijn vragen niet ingediend konden worden. “Het waarom daarvan is mij volkomen onduidelijk”, zegt de Leeuw. “Daarna kreeg ik te horen dat het presidium (het dagelijks bestuur van de raad) zich erover zou buigen en tot slotte zou de griffie contact met de burgemeester opnemen of via die weg de vragen beantwoord konden worden. Uiteindelijk heb ik niets meer gehoord.”

Extra kosten

Wat de Leeuw vooral steekt is dat hij zijn werk als gekozen raadslid niet kan doen. “Ik heb het recht om vragen te stellen en om antwoorden te krijgen. Dat staat in de gemeentewet. Bovendien gaat het om veel geld waar de raad budgetrecht op heeft. Stel nu dat het veiligheidsplan 10 miljoen extra gaat kosten. Wie gaat dat betalen? Daar heeft de raad wel degelijk wat over te zeggen. Nu wordt de raad in het ongewisse gehouden. Ik kan mijn controlerende taak zo niet uitvoeren.”

Penibel

Hoe het nu verder moet met het omstreden veiligheidsplan van de Floriade is onduidelijk. “De Floriade BV is eigenaar van de plannen”, zei de burgemeester Weerwind op de Politieke Markt van 9 december. “Die moet nu snel aan de slag om de plannen te verbeteren met de aanbevelingen die de externe partijen hebben gedaan. Floriadedirecteur Hans Bakker zei mij dat de BV het in december gaat regelen. Mij is door de Floriade BV verzekerd dat de plannen in januari op orde zijn. De hulpdiensten, en ook de externe bureaus gaan meekijken bij de nieuwe plannen. Verder leun ik op alle specialisten die mij ondersteunen. Daarbij realiseer ik me dat de tijdspanne zeer kort is. Als de plannen half januari niet klaar zijn, komen we in een penibele situatie.”
Op de raadsagenda van 13 januari staat het veiligheidsplan niét geagendeerd.

Reactie presidium

In een reactie laat Willem Boutkan, voorzitter van het presidium, weten dat De Leeuw tijdens de Politieke Markt van 9 december niet kenbaar heeft gemaakt dat zijn vragen aan de burgemeester over de financiële paragraaf van het veiligheidsplan naar zijn mening niet afdoende waren beantwoord. “Hij had daar ruim de tijd voor, maar heeft dat niet gedaan. Hij had staande de vergadering een toezegging van de Burgemeester kunnen vragen om de gegevens aan hem te doen toekomen. Met deze schriftelijke vragen doet hij eigenlijk de Politieke Markt weer over. Verder had De Leeuw wel degelijk aangegeven dat hij de vragen niet meer zou indienen, maar uiteindelijk deed hij dat toch. De Leeuw had tijdens de Politieke Markt alerter moeten zijn. Overigens staat het een raadslid altijd vrij om schriftelijke vragen in te dienen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto