Franc Weerwind. (Archieffoto: Fred Rotgans)
Franc Weerwind. (Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Weerwind weg: trots en teleurstelling bij fractievoorzitters

Politiek

ALMERE – De fractievoorzitter van de Almeerse gemeenteraad reageren erg verschillend op het vertrek van burgemeester Franc Weerwind. Trots en teleurstelling strijden om voorrang.

Colette Holter (VVD)
Natuurlijk feliciteren wij Franc Weerwind met zijn nieuwe baan. Daarbij vinden we het wel teleurstellend dat de burgemeester ons nu gaat verlaten, Almere kent grote uitdagingen, de komende periode.

Toon van Dijk (PVV)
De PVV vindt het getuigen van een gebrek aan loyaliteit om nog geen jaar na herbenoeming te vertrekken. Daarnaast is het vanwege de functie van Weerwind in de Floriade-organisatie totaal onverantwoord om nu de stad de rug toe te keren.

Ruud de Jonge (PvdA)
Een mooie persoonlijke stap voor Franc. Voor Almere een uitdaging met de komende Floriade, verkiezingen voor de gemeenteraad en ongetwijfeld een nieuw bestuur van Almere. Wij wensen hem alle succes toe.

Martine van Bemmel (D66)
Onze burgemeester is kandidaat-minister voor Rechtsbescherming. Wat een eervolle nieuwe uitdaging. We gaan hem missen in Almere, maar zijn er trots op dat onze burgemeester minister wordt. Van harte gefeliciteerd en heel veel succes!

Kees Ahles (Leefbaar Almere)
We kunnen er veel morele bomen over opzetten. Maar de blik moet vooruit. Snel op zoek naar een goede waarnemer. Genoeg te doen.

Hans van Dijk (ChristenUnie)
Namens de fractie van ChristenUnie Almere feliciteer ik Franc Weerwind en D66 en zijn benoeming tot minister. Ik wens en bid hem Gods wijsheid en zegen toe in deze bijzonder eervolle functie

Bastiaan Malotaux (CDA)
We gaan hem erg missen en de timing is erg slecht, maar we gunnen het hem van harte en hebben er alle begrip voor dat hij zo’n kans niet aan zich voorbij kon laten gaan. Als Almeerders verliezen we een fantastische burgermeester, maar als Nederlanders krijgen we er een geweldige minister bij.

Jaap Steenkamer (GroenLinks)
De bekendmaking dat onze burgemeester Franc Weerwind is voorgedragen voor minister van Rechtsbescherming is een verassing voor GroenLinks Almere. Hoewel we Franc Weerwind waarderen als burgemeester, verwachten we dat hij als minister van rechtsbescherming een belangrijke nationale bijdrage zal kunnen leveren. We zien graag zo snel mogelijk een tijdelijke vervanger voor hem, gezien de verantwoordelijkheden die er zijn op het gebied van de veiligheid van de stad, de Floriade en andere onderwerpen zoals digitalisering. We wensen Franc veel succes toe.

Hans Everhard (SP)
De SP gunt Franc zijn succes, maar de timing is beroerd. De verkiezingen staan voor de deur met straks een nieuwe raad, perikelen met de Floriade, een gemeentesecretaris die weggaat en een relatief nieuwe griffier. Geen fijne omstandigheden om je burgemeester in kwijt te raken. Na de verkiezingen de vorming van een nieuw bestuur en de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. De stad en de nieuwe raad gaan een roerige tijd te gemoed, met alle keuzes die gemaakt moeten worden, geen ideale situatie voor onze stadNu eerst op zoek naar een goede tijdelijke burgemeester.

Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren)
Persoonlijk gunnen wij Franc deze nieuwe uitdaging van harte. Voor Almere komt het wel op een ongelooflijk ongelukkig moment vlak na zijn herbenoeming en met het vertrek van de gemeentesecretaris. Zo kort voor de Floriade, midden in het vergunningsverleningstraject met nog een zwaar rammelend veiligheids- en mobiliteitsplan. Wij voelen ons als stad wel in de steek gelaten. Het biedt ook nieuwe kansen, kans op een nieuwe burgemeester met een langetermijnvisie op groen, dieren en het klimaat.”

Johan de Leeuw (AP/OPA) 
Wij voelen ons niet prettig onder deze beslissing van de burgemeester. Meerdere malen heeft hij aangegeven zijn tweede termijn vol te zullen maken, ook onder vier ogen. En dan vertrekt hij toch zo snel. En waarom? Dit kabinet is in mijn ogen niet een club waar hij bij zou moeten horen.

René Eekhuis (Respect)
Wij zijn teleurgesteld als je zegt dat je blijft. Maar zijn houding was tijdens Corona te voorzichtig. Daar waren ondernemers de dupe van.

Hassan Buyatui (NIDA)
Dit is niet te verantwoorden aan de stad en helemaal niet aan de gemeenteraad. Als je aangeeft voor een tweede termijn van zes jaar te zullen gaan en de Almeerse samenleving vooruit te willen helpen, dan moet je dat doen. Er is genoeg gedoe in de stad en op het stadhuis, maar onze burgemeester koos voor zijn eigen carrière. Dit maakt de chaos compleet. Doet denken aan die kapitein die zijn zinkende schip verlaten heeft vóór zijn passagiers. Het is uiteindelijk zijn goed recht en ik heb hem dan ook inmiddels gefeliciteerd. Het leven gaat door en we gaan opzoek naar een opvolger, samen met de stad. De nieuwe raad is aan zet.

Uit de krant