Commissaris van de Koning Leen Verbeek beslist nu wie interim-burgemeester van Almere wordt. (Foto: aangeleverd)
Commissaris van de Koning Leen Verbeek beslist nu wie interim-burgemeester van Almere wordt. (Foto: aangeleverd) Aangeleverd

Nog geen keuze voor interim-burgemeester

Politiek

ALMERE - De fractievoorzitters van de Almeerse gemeenteraad zijn maandagavond op het provinciehuis in Lelystad niet tot een keuze voor een interim-burgemeester kunnen komen. De twee kandidaten die Commissaris van de Koning Leen Verbeek had aangedragen werden te licht bevonden. De Commissaris komt waarschijnlijk dinsdag al met een definitieve kandidaat. Daar mogen de Almeerse raadsleden dan niet meer over meebeslissen.

Na het vertrek van Franc Weerwind is het belangrijk dat er snel een interim-burgemeester wordt benoemd. Het liefst moet dat een ‘zwaargewicht’ zijn omdat Almere voor grote uitdagingen staat: uiteraard de Floriade, maar ook de gemeenteraadsverkiezingen. De afspraak was daarom dat de Commissaris van de Koning maandag twee kandidaten zou voordragen waaruit gekozen kon worden. De Almeerse fractievoorzitters konden het echter niet met elkaar eens worden. Beide kandidaten werden te licht bevonden.
Gezien de belangen is de druk groot om komende donderdag al een interim-burgemeester te installeren. Nu er geen keuze is gemaakt, ontstaat een zeer merkwaardige situatie: Verbeek komt waarschijnlijk dinsdag met de naam van een definitieve kandidaat. Daarover kan dan niet meer gestemd worden. Wettelijk hoeft dat ook niet. De fractievoorzitters hebben die keuze dan eenvoudig te accepteren. Theoretisch zou het zelfs één van de twee voorgedragen (en afgewezen) kandidaten kunnen zijn.

Volgens ingewijden is één van de aangedragen kandidaten VVD’er Henry Meijdam die eerder in Lelystad interim-burgemeester was. Hij werd maandag in ieder geval gesignaleerd op het provinciehuis. 

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto