Ank Bijleveld (Foto: CDA)
Ank Bijleveld (Foto: CDA)

Ank Bijleveld (CDA) wordt interim burgemeester

Politiek

ALMERE – Oud-minister Ank Bijleveld (CDA) wordt waarnemend burgemeester van Almere. Bijleveld was in het kabinet Rutte III minister van Defensie. Het is de eerste keer dat Almere een CDA-burgemeester krijgt.

Commissaris van de Koning Leen Verbeek zal Bijleveld aankomende maandag, 17 januari, installeren voor onbepaalde tijd. Met de benoeming van Bijleveld heeft commissaris Verbeek rekening gehouden met de wensen van de gemeenteraad. Het is de eerste keer dat Almere een CDA-burgemeester krijgt.

Als waarnemend burgemeester zal Ank Bijleveld zich richten op belangrijke onderwerpen die de commissaris aan haar heeft meegegeven. Naast de normale verantwoordelijkheden van een burgemeester ligt de focus op de Floriade, de gemeenteraadsverkiezingen, de Coronapandemie en de, samen met de provincie, af te sluiten Flevodeal met het Rijk. Bijleveld blijft waarnemend burgemeester tot de installatie van de nieuwe kroonbenoemde burgemeester.

Commissaris van de Koning

Bijleveld was van 2011 tot 2017 commissaris van de Koning in de provincie Overijssel. Eerder was zij staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Balkenende IV, burgemeester van Hof van Twente (2001-2007) en lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal (1989-2001 en 2010).
 

Ontslag

Bijleveld bood In navolging van Sigrid Kaag op 17 september 2021 alsnog haar ontslag aan als minister na het met een krappe meerderheid door de Tweede Kamer aannemen van een motie van afkeuring omtrent de evacuatie van Afghanen in Afghanistan. Het ontslag werd nog dezelfde dag door de Koning verleend. Ze was na minister van Buitenlandse Zaken, Sigrid Kaag, de tweede bewindspersoon die vertrok vanwege de moeizame evacuaties uit Afghanistan.

Uit de krant