Hans van Dijk (ChristenUnie) (Foto: aangeleverd)
Hans van Dijk (ChristenUnie) (Foto: aangeleverd) Aangeleverd

ChristenUnie verbijsterd over aantijgingen, stelt onderzoek in

Politiek

ALMERE - Fractievoorzitter Hans van Dijk van de ChristenUnie is verbijsterd over de zeer ernstige beschuldigingen van oud-fractiegenoot Berneditha Rijssel-Omusuo. Het raadslid beschuldigt de partij van ‘discriminatie en machtsmisbruik’ en gaat tot de verkiezingen als eenmansfractie verder.

Door Marcel Beijer

Van Dijk is stomverbaasd over de beschuldigingen van Rijssel-Omusuo die hij maandagochtend via de website van deze krant pas vernam. “Het zijn zeer zware beschuldigingen die al onze partijleden heeft overvallen. Ik kan me ook totaal niet in de beschuldigingen vinden. Ze zijn gericht op de partij, geen persoon. Wie onze kandidatenlijst bekijkt zal onmiddellijk moeten erkennen dat er van discriminatie geen sprake kan zijn. En bij machtsmisbruik kan ik me ook niets voorstellen.”

Teleurgesteld

Van Dijk heeft het vermoeden dat Rijssel-Omusuo moeite heeft dat ze niet op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen staat. “Dat is een beslissing die het partijbestuur neemt en de leden stemmen daar vervolgens over. Feit is dat mevrouw Rijssel-Omusuo niet op de kandidatenlijst terecht kwam. Tijdens de ledenvergadering heeft ze om een extra stemming gevraagd om alsnog op de kandidatenlijst te komen. Die stemming verloor ze. Ik begrijp dat ze daar zeer teleurgesteld over is. Maar dat mag geen reden zijn om de partij te beschadigen, twee maanden voor de verkiezingen.”

Kandidatenlijst

Van Dijk wil niet zeggen waarom Rijssel-Omusuo, al tien jaar verbonden aan de ChristenUnie, niet op de kandidatenlijst is gekomen. De afgelopen vier jaar ontpopte ze zich juist als een gewaardeerd raadslid. “Ik ga daar niet op in, omdat ik in dan in de openbaarheid kritiek moet uiten. Dat vind ik niet netjes. We zijn allemaal mensen die met respect behandeld willen worden.”


In een bericht op Twitter laat de partij weten een onderzoekscommissie in te zullen stellen.

Uit de krant