De SP wist vier jaar geleden wel raad om de aandacht te trekken. (Archieffoto: aangeleverd)
De SP wist vier jaar geleden wel raad om de aandacht te trekken. (Archieffoto: aangeleverd)

50PLUS en NIDA willen aloude verkiezingsborden terug

Politiek

ALMERE – 50PLUS en NIDA willen dat rond verkiezingstijd weer de aloude borden in de stad worden geplaatst met daarop posters van de deelnemende partijen. De gemeente plaatst uitsluitend algemene borden die de opkomst moeten bevorderen.

Hassan Buyatui van NIDA stelde afgelopen donderdag al vragen over dit onderwerp tijdens de Politieke Markt. Ook 50PLUS wil de oude borden terug. Omdat die partij niet in de gemeenteraad zit, heeft lijsttrekker Marc van Rooij zijn ongenoegen per brief kenbaar gemaakt. In de brief schrijft hij dat het essentieel is voor vele kleine partijen, die nog niet in de raad vertegenwoordigd zijn, om zich te profileren in het publieke domein. 

Kiesraad

Van Rooij heeft contact opgenomen met de kiesraad en concludeert dat binnen de kieswet geen specifieke regels over de borden zijn opgenomen. De kiesraad verwijst naar een uitspraak van de Hoge Raad die bepaalt dat er ‘mogelijkheden van enige betekenis’ dienen te zijn voor alle politieke partijen tijdens de verkiezingscampagnes, en dat hier middels borden van algemene strekking niet aan voldaan wordt. ‘De essentie van borden is niet om meer stemmers te krijgen, maar om politieke partijen – groot en klein - mogelijkheden te geven zich te kunnen profileren in het publieke domein middels een eigen gekozen beeltenis’, stelt Van Rooij.  

Opkomstbevordering

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het college ‘opkomstbevordering’ als wettelijke taak heeft. “Dit betekent concreet dat er op diverse strategische plaatsen in Almere borden zullen verschijnen die de Almeerder eraan herinneren om te gaan stemmen. Partijspecifieke campagnes zijn voor de partijen. Er zijn natuurlijk legio manieren om campagne te voeren anno 2022.”

Uit de krant