Financiële meevaller voor Almere (Foto: Shutterstock)
Financiële meevaller voor Almere (Foto: Shutterstock) Almere DEZE WEEK

Wethouder blij: meevaller van 10 miljoen euro

Politiek

ALMERE - De gemeente heeft een eenmalige meevaller van 10 miljoen euro, waardoor in een klap het spaardoel van 60 miljoen euro is gehaald. Wethouder Julius Lindenbergh is blij en verwacht dat de buffer ook komend jaar boven de 60 miljoen euro blijft.

Dit blijkt uit de vierde financiële kwartaalrapportage 2021 van de gemeente Almere. De meevaller is te danken aan een gewonnen rechtszaak van een supermarktketen, de lager uitgevallen kostenstijging bij jeugdhulp en een meevaller bij de omgevingsvergunningen. De rapportage laat volgens Lindenbergh zien dat de gemeente er, ondanks corona, de Floriade en tekorten op de jeugdzorg, financieel beter voor staat dan aan het begin van de raadsperiode. Verder lijkt het regeerakkoord van Rutte IV de gemeente de komende jaren tientallen miljoenen aan extra eenmalig geld op te kunnen leveren.

Kwetsbaar

Ondanks dit goede nieuws blijft de begroting kwetsbaar, volgens Lindenbergh. Tot 2025 moet de gemeente namelijk een aantal bezuinigingen uitvoeren om de begroting sluitend te maken. Daarnaast zijn er in de begroting voor 2022 een aantal keuzes aan een volgend stadsbestuur gelaten. En, totdat de Floriade is afgerond, loopt de stad ook op dat vlak een financieel risico. 

Groei blijft nipt betaalbaar

De gemeente werpt voor het eerst ook een blik vooruit naar de komende dertig jaar. De eerste conclusie is dat met het huidige beleid in de sterk groeiende stad op de langere termijn financieel nipt houdbaar lijkt. Maar ook dat er geen ruimte zou zijn voor nieuw beleid of voor tegenvallers. “Dat betekent dat de gemeente extra geld moet zoeken als zij de komende jaren meer wil investeren in bijvoorbeeld de energietransitie of de leefbaarheid in de stad”, stelt Lindenbergh. “Het college en de gemeenteraad krijgen met deze vooruitblik op de lange termijn beter inzicht in wat beleidskeuzes van nu betekenen voor de begroting op de lange termijn. Daar kunnen om te beginnen het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad hun voordeel mee doen.”

Uit de krant