Jaap Steenkamer. (Foto: aangeleverd)
Jaap Steenkamer. (Foto: aangeleverd)

GroenLinks verklaart keuze voor bouwen in groen

Politiek

GroenLinks: ‘Inbreiden is bittere noodzaak voor leefbaarheid’

Door Marcel Beijer

ALMERE – GroenLinks krijgt het de laatste maanden flink voor de kiezen als de partij - toch een milieupartij - instemt met plannen om te bouwen in het groen. Fractievoorzitter en lijsttrekker Jaap Steenkamer stelt dat inbreiding bittere noodzaak is.

Ook donderdag tijdens de Politieke Markt ging het veel over ‘bouwen in het groen’. Dat de kritiek vooral van de Partij voor de Dieren komt, kan Steenkamer nog wel begrijpen. “Dat hoort bij hun standaard riedel. Maar nu blijkt zelfs de PVV ineens groener dan groen”, stelt Steenkamer die daarbij doelt op de kritiek die de grootste oppositiepartij heeft op de voorgenomen bouw van een seniorenflat in Waterwijk. Steenkamer vindt de kritiek wel erg makkelijk. “De participatie liet hier duidelijk te wensen over. En natuurlijk is de beslissing ook heel vervelend voor de omwonenden, maar ondertussen is er in Almere gigantische woningnood, vooral bij specifieke groepen als jongeren en ouderen. We moeten onderhand echt gaan beseffen dat we hierin keiharde keuzes moeten maken. Dan roept de Partij voor de Dieren dat er plek genoeg in Almere is om te bouwen, maar dat valt vies tegen. Ja, in lege gebieden, maar voor ouderen is dat niet ideaal. En met echt haalbare alternatieven komen ze niet. Dat is dus te makkelijk. Laten we de verdwenen natuur elders compenseren, het liefst zo dichtbij mogelijk.”

Noodzaak

Steenkamer is zelfs van mening dat inbreiding noodzakelijk is voor de leefbaarheid in de stad. “Het stadsdeel Haven is aan het vergrijzen. Ook de gezinssamenstelling is anders. Ten opzichte van tien jaar geleden is het aantal inwoners daar met 7000 gedaald. Dan komen er scholen leeg te staan, verdwijnen zorgcentra. Met aanwas van nieuwe inwoners kan je dat voorkomen. Dat gaat ook voor andere wijken gelden. Inbreiding is bittere noodzaak voor de leefbaarheid in wijken.”

Groen imago

Steenkamer bestrijdt dat GroenLinks daarmee het groene imago verliest. “Ik zeg niet ‘ach, het zijn maar bomen laten we die eens lekker kappen’. Maar we hebben wel de verantwoording om óók te bouwen. Laten we dus serieus een afweging maken om soms een stukje groen op te offeren en dat elders te compenseren. Maar laten we ook eens kijken of we op parkeerplaatsen kunnen bouwen, of verouderde woningen kunnen slopen en daar andersoortige bouw voor terugzetten. Laten we ook de discussie aangaan of we grond kunnen opkopen dat niet in eigendom van de gemeente is. Dat kost geld, zeker. Maar dat is dus de keuze die je hebt.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto