Erik Theunissen (Foto: aangeleverd)
Erik Theunissen (Foto: aangeleverd)

PvdA: ‘participatie-motie niet uitgevoerd’

Politiek

ALMERE - De PvdA zegt erg teleurgesteld te zijn dat het college een aangenomen motie van de partij over participatie niet heeft uitgevoerd. In de motie vraagt de PvdA aan het college om op een rij te zetten wanneer participatie voor initiatiefnemers verplicht kan worden en hoe het college denkt dat participatietrajecten eruit zouden moeten zien. 

“Het college stelt nu voor om helemaal niets te doen aan participatie voor initiatiefnemers en benoemt de motie niet eens”, laat raadslid Erik Theunissen van de PvdA weten. Hij diende namens de partij de motie in om te onderzoeken of participatie voor bewoners verplicht kan worden. Dit als tegenwicht voor de nieuwe omgevingswet waarin procedures veel sneller zijn gemaakt, maar als nadeel heeft dat burgers minder tijd en minder kans hebben om bezwaar te maken tegen plannen. 

Niets gedaan

Volgens Theunissen heeft het college niets met de motie gedaan. “Sterker, het college stelt nu voor om helemaal niets te doen. Burgers krijgen daardoor wel te maken met de nadelen van de omgevingswet, maar profiteren niet van de voordelen die de wet voor hen biedt. De lange discussies en vele moties en amendementen bij de behandeling van de participatienota hebben al duidelijk gemaakt dat het college en de raad verschillend denken over participatie. Het voorstel dat het college nu doet onderstreept dat nog maar eens.”

Daarom zal de PvdA nu een initiatiefvoorstel indienen om als raad zelf uit te zoeken wanneer participatie wel en niet verplicht kan worden en op te schrijven waar die participatie volgens de raad aan moet voldoen. De partij hoopt dat andere fracties zich bij dit voorstel aan willen sluiten.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto