De opname van de clipjes in de raadszaal (Foto: aangeleverd)
De opname van de clipjes in de raadszaal (Foto: aangeleverd)

‘Partijen beïnvloeden onderwerpkeuze debatclipjes’

Politiek

ALMERE – De lijsttrekkers van alle partijen die in Almere meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen zijn maandagochtend bij elkaar gekomen om afspraken te maken over de debatclipjes die vandaag en morgen worden opgenomen. Drie partijen zouden de onderwerpkeuze zwaar hebben beïnvloed, zegt de PVV.

Door Marcel Beijer

Almeerders konden via de website almerekiest.nl stemmen over welke onderwerpen de partijen zouden debatteren. De filmpjes zijn de komende dagen te bekijken via de website. Volgens Toon van Dijk van de PVV werd die onderwerpkeuze echter zwaar beïnvloed door de partijen BIJ1, D66 en CDA. “Kennelijk hebben die hun hele achterban opgetrommeld. Daarmee hebben ze het debat gekaapt. Daarbij kon iemand bij wijze van spreken wel honderd keer stemmen, want het IP-adres werd niet eens gecontroleerd. Ja, dan praat je over een nepdebat en daar wilden wij niet aan meedoen.”

Positief

Woordvoerder Bart Buijs van de griffie, die verantwoordelijk is voor de organisatie, laat weten dat de lijsttrekkers maandag bij elkaar zijn geweest om over de kwestie te praten. “We hebben de afgelopen maanden als griffie keihard gewerkt, omdat dit ons een mooie manier leek om bewoners bij de verkiezingen te betrekken. En dat is het ook. Maar er ontstond inderdaad een onbalans in onderwerpkeuze. Dat is nu rechtgezet. Het is dus hartstikke positief en kennelijk leeft het dus ook erg.”

Na het overleg van maandagochtend is Toon van Dijk tevreden met de aanpassingen die zijn gedaan. “Ik ga zo in debat over het onderhoud in de openbare ruimte van Almere Buiten. Daar ga ik dan maar heen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto