Colette Holter wordt geinstalleerd als raadslid. Zij neemt het voortouw voor de formatie van een nieuwe coalitie. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Colette Holter wordt geinstalleerd als raadslid. Zij neemt het voortouw voor de formatie van een nieuwe coalitie. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd

Politiek

ALMERE – De nieuwe gemeenteraad is afgelopen woensdag in de raadszaal geïnstalleerd. Er treden 21 nieuwe raadsleden toe tot de raad, 24 keren terug uit de oude raad.

Door Robert Mienstra

De VVD heeft als grootste partij de taak om een nieuwe coalitie te vormen. Fractievoorzitter Colette Holter gaf na de raadsvergadering aan dat een dezer dagen bekend wordt wie de nieuwe formateur van de coalitie wordt.
“Het wordt een uitdaging om de raad met 16 partijen werkbaar te maken”, zei Holter. “Ik wil de harde scheidslijn tussen bestuur, raad, oppositie en coalitie doorbreken. Een meerderheidscollege lijkt logisch, maar nieuwe vormen zijn mogelijk interessant.” Holter doelde daarbij op een systeem waarin raadsbrede meerderheden op hoofdpunten worden gezocht, een zogenaamd raadsbreed akkoord. Zij verwacht niet dat het college er snel is. “We nemen even de tijd.”

Een meerderheidscollege van VVD, D66, GroenLinks, PvdA, Leefbaar, CDA en ChristenUnie ligt voor de hand. Dat zou betekenen dat de raad op de oude voet verder gaat. Maar Holter houdt wel de deur op een kier voor een ander systeem. Waarschijnlijk wordt vandaag of morgen bekend hoe de VVD verder gaat met de coalitievorming.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto