De fototentoonstelling bij het Busplein. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)
De fototentoonstelling bij het Busplein. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck) lettinck

DENK wil antwoord van burgemeester over fototentoonstelling

Politiek

ALMERE – De fractie van DENK Almere heeft schriftelijke vragen gesteld over de spraakmakende fototentoonstelling op het Busplein. De partij wil met name weten wat de rol is geweest van waarnemend burgemeester Ank Bijleveld.

De fototentoonstelling van de stichting Pride Photo Award riep uiteenlopende reacties op bij het publiek. Naast respect voor de uitingen waren er ook Almeerders die zich stoorden aan de expliciete beelden die er te zien waren. Een fotopaneel met een transseksueel die vrij opzichtig zijn geslachtsdeel laat zien werd verplaatst naar een minder prominente plek in de galerij. In de berichtgeving kon worden opgemaakt dat burgmeester Ank Bijleveld daartoe de opdracht had gegeven. 

Vergunning

DENK is van mening dat vooraf al duidelijk was welke foto’s tijdens de expositie te zien zouden zijn en in welke volgorde. Fractievoorzitter Hassan Buyatui stelt dat de organisatie zich niet aan de verleende vergunning heeft gehouden en wil van de burgemeester uitsluitsel daarover. DENK houdt de burgemeester ook verantwoordelijk voor de bekladding van een aantal foto’s door tegenstanders van de expositie. ‘De burgemeester zag de bekladding aankomen, maar nam weinig tot geen maatregelen om herhaling te voorkomen’, stelt Buyatui die ook wil weten of Bijleveld nog steeds achter de verleende vergunning staat. 

Afstemming

Wethouder Froukje de Jonge liet vorige week weten dat de omstreden foto met het geslachtsdeel in overeenstemming met de organisatie is gebeurd. DENK wil weten hoe die afstemming is geweest.

Uit de krant