De koning opende de Floriade. Sindsdien valt het aantal bezoekers tegen. (Archieffoto: ANP/Hollandse/Hoogte Robin Utrecht)
De koning opende de Floriade. Sindsdien valt het aantal bezoekers tegen. (Archieffoto: ANP/Hollandse/Hoogte Robin Utrecht) ROBIN UTRECHT

Politiek zet zich schrap voor gevolgen Floriade

Politiek

ALMERE – Na de onheilstijding over het tegenvallende bezoekersaantal van de Almeerse Floriade, zet de Almeerse politiek zich nu schrap voor de gevolgen hiervoor.

Door Marcel Beijer

Zo gaf Colette Holter van de VVD al aan dat de ontwikkeling voor vertraging in de samenstelling van het nieuwe college zal zorgen. Dat is niet verwonderlijk omdat de SP en PvdD, die in het nieuwe college willen plaatsnemen, afgelopen donderdag nog eens expliciet aangaven dat er ‘geen cent’ meer naar de Floriade mag. Als er binnen twee weken een nieuw college komt, kan deze stellingname nog wel eens als een molensteen om de nek van dat nieuwe college hangen.

34 miljoen

Ondertussen is ook twijfel of de extra kosten van bijna 34 miljoen nog wel ter discussie staan. Het lijkt erop dat het geld allang is vergeven aan de Floriade BV en dat de organisatie het geld het alleen niet kan terugbetalen. ‘Daarmee is het budgetrecht van de raad geschonden’ laat Toon van Dijk (PVV) in een reactie weten. Van Dijk kondigt aan dit onderwerp komende donderdag aan de kaak te stellen in de gemeenteraad.

AP/OPA

In een motie draagt de fractie van AP/OPA het college op om onmiddellijk openheid van zaken te geven omtrent de financiën van de Floriade en om het verwachte bezoekersaantal voor de resterende maanden niet op een totaal van 1,2 miljoen bezoekers maar op een ‘reëel aantal’ tussen 500.000 en 600.000 te stellen.

50PLUS

De fractie van 50PLUS wil niet dat het debacle leidt tot een vroegtijdige sluiting van de wereldtuinbouwtentoonstelling omdat dit de reputatie van Nederland – als gastland – ernstig zal schaden. Daarom roept de partij de regering op om garant te staan voor verdere financiële risico’s. “Bij een faillissement gaat de curator beslag leggen op de paviljoens van de deelnemende landen. Dat zal leiden tot een internationale rel. Dat moeten we zien te voorkomen”, laat fractievoorzitter Marc van Rooij weten. 

Uit de krant