Jan de Vletter. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)
Jan de Vletter. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)

Opinie: College Almere

Politiek

Er is veel commentaar op de samenstelling van het nieuwe college van B&W. De boodschap is: het is een schande dat de vorige wethouders zijn afgetreden er nu vier van hen weer terugkomen.

Maar wat wil men nu eigenlijk? De Raad heeft liefst zestien partijen en er moet wel een college worden gevormd met een redelijk stabiele meerderheid. Er moet immers wel bestuurd worden; er moeten besluiten worden genomen die belangrijk zijn voor de stad. Van al die partijen is het duidelijk dat PVV en FvD nooit een constructieve bijdrage zullen leveren. En meerdere hele kleine fracties zijn tamelijk sektarisch bezig. 

Het vorige college had voor mij niet weggehoeven. Natuurlijk; de financiële resultaten van de Floriade vallen enorm tegen. Maar wie had 12 jaar geleden gehoord van corona? En wie had kunnen voorspellen dat zoveel bezoekers, vooral uit China en Japan, zouden wegblijven? Een matig management bij de start; een zeer negatieve houding van enkele fracties, hebben de tegenvallers veroorzaakt. Na de expositieperiode zijn er mogelijkheden om het verlies te beperken door woningbouw. Het was me altijd duidelijk dat de expositie verliesgevend zou zijn. Waar het om gaat is wat je daarna krijgt: een bijzonder woongebied, vlakbij de stad met een duurzame opzet en een voorbeeld voor de rest van Almere. En nu een prachtig Floriade-gebied 

De collegevorming: je moet er toch niet aan denken dat er zeven nieuwe wethouders komen; die elkaar niet kennen, die geen ervaring in Almere hebben. Wel jammer dat Hilde van Garderen niet terug kan komen.

En het museum? Het moet toch duidelijk zijn dat een stad van rond de 230.000 inwoners, een museum van en voor de stad moet hebben. Daarover is al lang gesproken. Er is nu een concept in de maak. Het zou goed zijn als de Raad dit concept een kans zou geven. Dat wil zeggen beoordelen op culturele, maatschappelijke betekenis en financiële haalbaarheid. Het is ongepast om dit concept al op voorhand af te schieten. Ik denk vaak: het is maar goed dat veel partijen niet meededen bij de start van Almere, Goddank, anders waren we nog niet verder dan Almere Haven gekomen.

Jan de Vletter
Oud-fractievoorzitter D66 Almere

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto