De plek waar Domus moet komen. (Foto: Google Maps)
De plek waar Domus moet komen. (Foto: Google Maps)

Woede om Domus: ‘Jullie drijven heel Almere Poort in de armen van de PVV’

Politiek

POORT – Hoe nadrukkelijker donderdagavond, tijdens de Politieke Markt, duidelijk werd dat de gemeenteraad zou vasthouden aan de eerdere beslissing om in het Europakwartier een Domus-vestiging te realiseren, hoe bozer de bewoners op de publieke tribune werden. Voorzitter Esther Hagelaar dreigde zelfs even de vergadering te zullen schorsen. 

Door Marcel Beijer

Het Domushuis zal worden bewoond door 36 mensen met ernstig psychiatrische problemen en verslavingen. Daar zijn omwonenden – zacht gezegd – niet blij mee. Ronduit boos zijn ze over de slechte manier waarop de gemeente hen bij het proces heeft betrokken. Vorige week bood wethouder Froukje de Jonge daar al haar excuses voor aan. Maar de bewoners willen dat daar consequenties tegenover staan en dat de gemeenteraad zich opnieuw uitspreekt.
De Jonge is dat niet van plan en zag dat verreweg de meeste partijen haar daarin steunden. De raad had in februari van dit jaar de locatie al bepaald, vanuit de gedachte dat spreiding van dit soort opvanghuizen gewenst is. Nu is nog veel opvang in het centrum van Stad geclusterd wat voor extra problemen zorgt.

Informatieavond

Wethouder De Jonge probeert ondertussen draagvlak te creëren. Begin deze week waren er gesprekken met bedrijven geweest ‘en die zijn goed verlopen.’  Ook wordt maandag 14 november een informatieavond georganiseerd, waar bewoners mogen meepraten over de veiligheidsmaatregelen, niet meer over de locatie zelf. De meeste fracties zijn dat met haar eens. Aya Selman (PvdA) verdedigde die keuze in een emotioneel betoog. “Het participatieproces was inderdaad bagger. Maar stel dat we nu besluiten Domus niet in Poort, maar in Almere Buiten te vestigen. Dan krijgen we daar boze bewoners. Het is nooit goed. Maar ook deze mensen zijn Almeerders, waarbij we plicht hebben om voor te zorgen. “

PVV en Forum

Vooral Forum voor Democratie en PVV zijn tegenstanders. Zij wijzen op de participatienota die de gemeenteraad heeft goedgekeurd en waarin staat dat bij dit soort (gevoelige) onderwerpen omwonenden – vooraf – bij het proces moeten worden betrokken om draagvlak te creëren. “En nu is er geen draagvlak. Een petitie is 2300 keer ondertekend”, zei Annette Raijer van de PVV.

De boze bewoners op de tribunes waren het roerend met haar eens. Dat ging na afloop van de vergadering nog even door, waarbij vooral Aya Selman het moest ontgelden. “Jullie luisteren niet naar wat de mensen willen”, riep een van de bewoners haar toe. “Weet je wat er vanavond gebeurd is? Jullie hebben heel Almere Poort in de armen van de PVV gedreven.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto