Bij de Floriade was een voorproefje van het museum zien, pal naast de Florestoren (Foto: Almere DEZE WEEK)
Bij de Floriade was een voorproefje van het museum zien, pal naast de Florestoren (Foto: Almere DEZE WEEK)

Hoe kunstmuseum gefinancierd wordt, blijft nog even ongewis

Politiek

ALMERE – Het blijft nog even ongewis hoe het kunstmuseum M, dat mogelijk in Almere komt, gefinancierd gaat worden. In de businesscase, die eind dit jaar wordt verwacht, zal die onderbouwing in ieder geval niet te vinden zijn. Dat zei wethouder Kees Ahles (Leefbaar Almere) tijdens de Politieke Markt.

Door Marcel Beijer

Vorige week werd bekend dat een aantal partijen (PVV, CDA, SP en DENK) een motie indienen die de raad oproept om onder Almeerders onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar het draagvlak voor zo’n museum. De vraag was wanneer dat draagvlakonderzoek dan gehouden moet worden: voor of na de presentatie van de businesscase, die eind dit jaar wordt verwacht.
De wethouder gaf aan dat inwoners pas hun mening kunnen vormen als duidelijk is hoe de financiering van het miljoenenproject in elkaar steekt. Die cijfers worden pas medio 2023 bekend, gaf Ahles aan. Met andere woorden: de financiering is dus niet opgenomen in de businesscase.

Verbazing

Dit wekte verbazing bij misschien wel alle raadsleden. “Een businesscase is pas een businesscase als ook de financiering daarin is meegenomen”, riepen Toon van Dijk (PVV) en Marc van Rooij (50PLUS) bijna in koor. Ahles ontkende dat. Hij gaf aan dat in de businesscase, die dus eind dit jaar komt, staat aangegeven hoe het museum wordt opgezet en wat het grofweg gaat kosten. “Niet op welke manier het museum gefinancierd gaat worden. Dat komt pas medio 2023. Een onafhankelijk draagvlakonderzoek is dus pas relevant wanneer ook bekend is hoe het gefinancierd wordt. Dan weten Almeerders waar ze ja of nee tegen zeggen.”

Vragen

Kees Sanderse (CDA) is een van die indieners van de motie die oproept tot onderzoek. Vrijdagochtend gaf hij aan dat hij de wethouder inmiddels vragen heeft gesteld wat de business case zonder financiële onderbouwing precies behelst. “Mogelijk biedt dat genoeg aanknopingspunten om toch begin volgend jaar het onderzoek te doen. Samen met de mede-indieners maken we dan een afweging”, aldus Sanderse.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto