Brent Hadderingh. (Foto: aangeleverd)
Brent Hadderingh. (Foto: aangeleverd)

Hadderingh deelt vriendbeeld van Baudet niet

Politiek

ALMERE - Fractievoorzitter Brent Hadderingh van de Almeerse Forum voor Democratie-fractie zegt ‘wat terughoudender’ te zijn met ‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend-principe’ dat zijn partijleider Thierry Baudet aanhangt.

Baudet verklaarde in een online-interview dat hij hoopt dat Rusland de oorlog in Oekraïne zal winnen. ‘Ik vind het fantastisch dat iemand als Poetin bestaat’, verklaarde Baudet die in het spraakmakende interview ook zegt te geloven in complottheorieën, zoals de bewering dat de wereld geregeerd wordt door reptielen.
Gevraagd naar een reactie op de opmerkelijke uitspraken gaat Hadderingh niet op die complot-beweringen in. Voor wat betreft de lofzang op Poetin zegt Hadderingh zich ‘ten dele’ in de woorden van Baudet te kunnen vinden. “Ik ben het zeker eens dat Poetin en ik een vijand delen, namelijk het doorwoekerende globalisme en progressief-liberalisme dat vanuit landen als Amerika steeds meer grip krijgt in Europa. Maar ik ben wat terughoudender met het ‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend’-principe. Poetin doet wat hij doet voor de belangen van zijn volk.”

Teveel op schoot Amerika

Die belangen wil Hadderingh niet voor 100% gelijkstellen aan de zijne, zo voegt hij daar aan toe. “Ik ben op zich wel gevoelig voor het argument dat een Russische overwinning in Oekraïne een negatieve invloed heeft op de positie van Amerika en het globalisme als hegemoon in de geopolitieke wereld, maar ik weet niet of die impact hier in Nederland voelbaar gaat zijn. Zelfs als het een deur opent naar een multipolaire wereld (ten opzichte van de unipolaire wereld met Amerika aan het hoofd waar we nu in zitten), zitten we geopolitiek gezien denk ik al te veel op de schoot van Amerika. Wil men daar verandering in brengen, dan zou dat (denk ik) vanuit de interne politiek gebeuren.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto