Op de Floriade gaf het museum al een voorproefje.
Op de Floriade gaf het museum al een voorproefje.

Draagvlakonderzoek voor museum stap dichterbij

Politiek

ALMERE – De kosten, maar ook de opbrengsten, van het mogelijke toekomstige kunstmuseum in Almere kunnen dit jaar al behoorlijk inzichtelijk worden gemaakt. Daarom zal de gemeenteraad toch al snel beslissen over een draagvlakonderzoek onder Almeerders wordt gehouden.

Een aantal fracties in de gemeenteraad wil onder Almeerders een draagvlakonderzoek houden naar de wenselijkheid van het museum. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat inzichtelijk is hoeveel geld daarmee gemoeid is, en wat het eventueel opbrengt. De businesscase van het museum zou dit jaar worden gepresenteerd. Vorige maand gaf wethouder Kees Ahles echter aan dat daarin geen financiering wordt meegenomen. Die wordt pas medio 2023 verwacht. 

Inzichtelijk

Inmiddels heeft de gemeente laten weten dat met de businesscase eind dit jaar wel inzichtelijk zal worden wat de kosten zullen zijn. De businesscase wordt opgesteld door een onafhankelijk bureau dat de plannen toetst en de totale opbrengsten en kosten in beeld brengt. Ook de subsidiebehoefte wordt in beeld gebracht. De businesscase zal bestaan uit een impactstudie (wat levert het museum op?), een uitwerking van de eenmalige investering en de exploitatie, een benchmark met vergelijkbare Nederlandse musea en een risicoanalyse.
De fracties vinden dat daarmee voldoende input is om toch te kijken of een meerderheid van de gemeenteraad te porren is om dat draagvlakonderzoek te gaan houden.

Rijk

Momenteel vinden onderhandelingen plaats met het Rijk over de mogelijke financiële bijdrage. Wanneer over deze bijdrage uitsluitsel is, kan de gemeente concreet maken wat de subsidievraag is aan gemeente en provincie. Op basis hiervan wordt in de loop van 2023 een financieringsvoorstel opgesteld dat vervolgens wordt voorgelegd aan Gemeenteraad en Provinciale Staten.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto