Bewoner Fred van Brussel (links) overhandigt de petitie aan voorzitter Koen Bokhorst. (Foto: aangeleverd)
Bewoner Fred van Brussel (links) overhandigt de petitie aan voorzitter Koen Bokhorst. (Foto: aangeleverd)

Nobelhorst: College ziet Raad lijnrecht tegenover zich

Politiek

ALMERE – Het Groene Veld – pal naast de Brink in het centrum van Nobelhorst – moet groen blijven. Alle fracties in de gemeenteraad is die mening toegedaan. Probleem is dat het college al een deal heeft gesloten om op die plek een gezondheidscentrum te bouwen van vijf etages hoog met zeventig parkeerplaatsen.

Door Marcel Beijer

Wethouder Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren) nam donderdagavond tijdens de Politieke Markt de honneurs waar voor zijn collega Julius Lindenbergh (VVD) en liet er geen misverstand over bestaan: er is al een reserveringsovereenkomst getekend voor de bouw en binnen twee maanden wordt die concreet. Als de gemeenteraad voet bij stuk houdt om het Groene Veld niet te bebouwen dan heeft dat verstrekkende financiële en juridische consequenties.
De gehele raad, inclusief zijn eigen Partij voor de Dieren, toonde echter begrip voor de bewoners die met een met 870 handtekeningen ondertekende petitie dit onderwerp op de agenda van de gemeenteraad hadden weten te krijgen. Hen was voorgehouden dat Nobelhorst een dorp zou blijven. Daar past geen ‘kolos’ van vijf verdiepingen bij, midden in de dorpskern, zo werd gezegd.

Participatie

Zowel de bestuursleden van de buurtschappen – die de raad toespraken  – als raadsleden zijn van mening dat er in het dorp Nobelhorst absoluut een gezondheidscentrum moet komen, maar dan wel op een andere plek. Toen een raadslid vroeg of de inwoners nog openstaan voor een bemiddelingsgesprek met het gezondheidscentrum en de gemeente, haalden de bewoners zichtbaar opgelucht adem: ze willen dolgraag in gesprek. Het contact met het gezondheidscentrum was ook altijd prima, totdat een zeer hoge manager van de Dienst Stadsontwikkeling zich ermee ging bemoeien: mails en belletjes werden niet meer beantwoord tot ze plotseling te horen kregen dat de plannen voor de nieuwbouw definitief waren. Van participatie was geen sprake meer, alternatieve locaties - waar over gesproken werd - waren terzijde geschoven. ‘Om de tango te dansen heb je twee partijen nodig’, sprak Fred van Brussel namens de buurtschappen. ‘Maar de gemeente wil niet meedansen. Wij staan nu in ons uppie een soort indianendans te doen terwijl Nobelhorst is opgezet als een dorp waar bewoners meedenken en meebeslissen over de ontwikkeling van de wijk.’ 

Motie

Volgens Luijendijk is er wel degelijk goed gecommuniceerd, onder meer via nieuwsbrieven. De bewoners ontkennen dat in alle toonaarden. De gemeenteraad heeft het volste begrip voor de bewoners, tot ongemak van wethouder Luijendijk die knarsetandend toegaf dat de reserveringsovereenkomst nog ongedaan kan worden gemaakt, al heeft dat dus consequenties. Financieel en juridisch, maar ook bij het vinden naar een alternatieve locatie. D66 kondigde een motie aan die oproept om het Groene Veld te behouden en op zoek te gaan naar alternatieve locaties. Het is nu al duidelijk dat die met gemak een meerderheid in de gemeenteraad gaat halen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto