De gemeenteraad wacht ellenlange vergaderingen. (Archieffoto: aangeleverd)
De gemeenteraad wacht ellenlange vergaderingen. (Archieffoto: aangeleverd) Bart Buijs

Noodkreet: ‘teveel moties en amendementen’

Politiek

ALMERE - Komende donderdag spreekt de gemeenteraad verder over de begroting. 13 oktober leidden de Algemene Beschouwingen al tot een ellenlange bespreking. Komende donderdag staan er maar liefst 69 moties en amendementen op het programma. Het presidium (dagelijks bestuur) van de gemeenteraad slaat alarm.

Op 13 oktober waren er de Algemene Beschouwingen naar aanleiding van de begroting. Sinds de verkiezingen telt Almere zestien fracties in de gemeenteraad. Die kregen die avond allemaal vijf minuten tijd om hun visie te geven. Andere partijen mochten de sprekers interrumperen. De bijeenkomst duurde daardoor tot ver na middernacht.

69 moties waarvan 24 van eenmansfractie 

Naar aanleiding van de Algemene Beschouwing zijn nu door de partijen maar liefst 69 moties en amendementen ingediend. Een van de schuldigen van dit grote aantal is eenmansfractie Denk: die heeft in z’n eentje maar liefst 24 moties en amendementen ingediend. Alle ingediende stukken worden donderdagavond tegelijkertijd in vier zalen besproken. Het presidium vreest dat het opnieuw nachtwerk wordt en legt de vraag neer in hoeverre dit aantal valt te rijmen met de uitkomst van de inhoudelijke begrotingsbespreking en de ambtelijke capaciteit die is gemoeid met de verwerking van alle moties en amendementen. ‘Het kan niet anders dan dat de hele vergaderavond opgaat aan de bespreking waardoor geen ruimte is voor andere onderwerpen’, luidt de noodkreet.
Ook de week daarop, als over alle besproken moties en amendementen moet worden gestemd, lijkt het een lange avond te worden.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto