Oosterwold (Archieffoto: aangeleverd)
Oosterwold (Archieffoto: aangeleverd)

‘Riolering Oosterwold is politieke beerput’. Wellicht motie van wantrouwen van PvdA

Politiek

ALMERE – “Er zit een luchtje aan, het stinkt, het is een beerput”. Met deze metafoor op de Politieke Markt van afgelopen donderdag zette Kees Hendriksen van de ChristenUnie de toon over het gedoe met de Individuele Behandeling Afvalwater (IBA) die in de wijk Oosterwold mislukt is. De PvdA zinspeelde zelfs op een motie van wantrouwen tegen het college omdat de raad niet goed geïnformeerd was over dit onderwerp. 

Door Robert Mienstra

Door Robert Mienstra

Wat is er aan de hand. Bewoners van Oosterwold moeten vanaf het begin van de aanleg van de wijk zelf voor hun afvalwaterbehandeling zorgdragen. Zij legden daartoe een IBA aan op eigen kosten. Al jaren geleden bleek dat ongeveer 80% die IBA’s niet of nauwelijks naar behoren functioneren en dat zij milieuschade veroorzaken. In 2018 werd in rapporten al geadviseerd dat de gemeente een riolering moest gaan aanleggen en dat de gemeente daarvoor verantwoordelijk is.. Deze rapporten zijn niet met de raad en de inwoners gedeeld. en dat de gemeente daarvoor verantwoordelijk is. De kosten daarvan zouden tussen de elf en vijftien miljoen liggen. De VVD zette dit probleem op de agenda van de raad.

Onderste steen

Hendriksen (CU) vond dat de onderste steen boven moet komen bij dit mogelijke financiële debacle. “Het gaat erom dat de gemeente een wettelijke zorgplicht heeft, ze wisten al jaren dat het niet kon”, zegt het raadslid. “maar ze bleven in de tunnelvisie van de droom hangen tegen beter weten in.”

Verantwoording afleggen

Ruud de Jonge (PvdA) ging een stapje verder. “De gemeente wist al jaren hoe het zat, dat ze zelf de riolering moest gaan aanleggen. Dat is niet gebeurd. De bewoners zijn met de IBA’s onnodig op kosten gejaagd en de raad en inwoners zijn niet geïnformeerd. Hier hoort politieke verantwoording van het college bij.”
De Jonge zinspeelde hierbij op de gedachte dat een motie van wantrouwen al in de binnenzak zit. Het raadslid wil de antwoorden van de wethouder afwachten om daarna te beslissen of hij de vertrouwenskaart gaat spelen.
Opvallend was dat de SP wil dat de bewoners de financiële gevolgen van het IBA-drama zelf gaan dragen.

Het onderwerp heeft al meerdere malen op de agenda van de raad gestaan. Ook deze keer had de raad niet voldoende tijd zodat er over twee weken verder wordt vergaderd. Dan wordt ook duidelijk wat de PvdA gaat doen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto