Zes maanden cel voor illegaal bezit vuurwapen. (Foto: Politie Flevoland)
Zes maanden cel voor illegaal bezit vuurwapen. (Foto: Politie Flevoland) Almere DEZE WEEK

‘Direct melden bij signaleren vuurwapen‘

Politiek

ALMERE – “Almeerders die weten dat iemand een vuurwapen in bezit heeft worden verzocht dit direct te melden bij de politie. Alleen samen kunnen we Almere een veiliger stad maken.”

Door Marcel Beijer

Dat zei burgemeester Ank Bijleveld donderdag naar aanleiding van de drie schietpartijen van vorige week, waarbij ook een 25-jarige Almeerder om het leven kwam. De politie heeft donderdag een 18-jarige verdachte daarvoor aangehouden.

Bijleveld was verbijsterd dat een 18-jarige jongen rond kan lopen met een vuurwapen. “Dat is een grote zorg die dan ook grote prioriteit heeft. De veiligheidsdiensten doen hun werk, de politie is alert en donderdag zijn in Tussen de Vaarten (waar het dodelijke slachtoffer viel, red.) professionals langs 78 deuren gegaan om gesprekken te voeren. Maar om Almere veilig te houden hebben we ook de medewerking van Almeerders nodig. Wie weet dat iemand een vuurwapen in bezit heeft, wordt verzocht die direct te melden bij de politie.”

Zes maanden cel

Door de hoge prioriteit wordt er altijd opgetreden tegen mensen die onbevoegd in het bezit zijn van een vuurwapen. Ze worden sowieso voorgeleid aan de rechter die zes maanden celstraf kan opleggen. Bijleveld gaf ook aan dat de bij panden aan de Eddastraat en Katernstraat, die beschoten werden, cameratoezicht is ingesteld. Ook riep ze de partijen op om in Den Haag druk uit te oefenen om meer agenten naar Almere te halen. “We zitten nu op het niveau van 2013. Maar we gaan al richting 2023. In die tien jaar is de stad groter gegroeid. De politiecapaciteit is niet meegegroeid en in een grote stad is het nooit uit te sluiten dat dit soort incidenten zich voordoen. Daarom is medewerking van Almeerders nodig. We maken samen de stad.”

Geëmotioneerde eigenaresse kapsalon spreekt raad toe

De eigenaresse van de kapsalon aan de Eddastraat sprak donderdagavond zeer geëmotioneerd de gemeenteraadsleden toe. Haar pand werd beschoten, ook was er een explosief aan de deur gevestigd. De eigenaresse zei dat haar huurbaas een uitkoopvoorstel heeft voorgelegd omdat een pand dat onder cameratoezicht wordt gezet door de gemeente gesloten zal worden. De eigenaresse moest tijdens het betoog regelmatig naar adem happen. In de raadzaal kon je een speld horen vallen. ‘We mogen niet buigen voor criminaliteit’, sprak de eigenaresse. Burgemeester Ank Bijleveld was dat met haar eens. “We mogen inderdaad niet buigen voor criminaliteit. En ik beloof u dat de gemeente uw pand niet zal sluiten.”

Uit de krant