Shadi Niksomar (GroenLinks) (Foto: Almere DEZE WEEK)
Shadi Niksomar (GroenLinks) (Foto: Almere DEZE WEEK) ROBERT MIENSTRA

Discussie toekomst gevangenis draait om asielzoekers

Politiek

ALMERE – Op de Politieke Markt werd donderdag verder gesproken over de toekomst van de leegstaande gevangenis, maar feitelijk ging het over de wenselijkheid om er al dan niet asielzoekers te huisvesten.

Door Marcel Beijer

De voormalige penitentiaire inrichting op De Vaart is geen eigendom van de gemeente, maar van Rijksvastgoed. Dat is momenteel in gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid om in het leegstaande pand ‘veiligelanders’ te huisvesten. Dat zijn uitgeprocedeerde asielzoekers die terug moeten naar hun thuisland. Maar ook het bedrijf TTC heeft interesse om in het pand een trainingscentrum te vestigen.

In gesprek

Een aantal partijen in de gemeenteraad wil dat het college daarom bij Rijksvastgoed aandringt om ook in gesprek te gaan met TTC. Hun motie kan rekenen op een grote meerdereheid. Tot ongenoegen van partijen als BIJ1, Partij voor de Dieren en GroenLinks. Shadi Nikshomar van die laatste partij noemde daarbij man en paard: “De partijen zijn bereid alles te doen om maar geen vluchtelingen op te hoeven vangen, maar deze motie is gewoon een poging om het idee van het ministerie te ondermijnen.”

Wethouder

Wethouder Alexander Sprong hield zich afzijdig van die schaduw-discussie. Als de motie wordt aangenomen zal hij de wens van de gemeenteraad overbrengen aan het ministerie. Toevallig vandaag (vrijdag) staat er weer een gesprek op de agenda.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto