Dilan Yesilgoz, minister van Justitie en Veiligheid
(Foto: RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman)
Dilan Yesilgoz, minister van Justitie en Veiligheid (Foto: RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman)

Verzoek minister weegt zwaar: gevangenis voor veiligelanders

Politiek

Omdat het een nadrukkelijk verzoek van minister Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) betreft moet de voormalige penitentiaire inrichting (gevangenis) op bedrijventerrein De Vaart beschikbaar blijven als  locatie waar ‘veiligelanders’ kunnen worden opgevangen. Verder praten met de initiatiefnemers voor een trainingscentrum is daarom zinloos.

Door Marcel Beijer

Een groot deel van de gemeenteraad leek in januari erg enthousiast over de komst van het Tactical Training Centre (TTC). Dat bedrijf wil in de voormalige gevangenis een groot trainingscentrum realiseren voor medewerkers van bijvoorbeeld defensie, politie en douane.
Wethouder Alexander Sprong (SP) hield destijds al een slag om de arm over de kansen voor TTC. De leegstaande pand op bedrijventerrein De Vaart is immers geen eigendom van de gemeente maar van het Rijksvastgoedbedrijf. In een motie, aangestuurd door de VVD, werd het college opgeroepen het gesprek met TTC aan te gaan. Dat is nog niet gebeurd. Het college zegt nu dus echter dat een verzoek van een ministerie altijd voorrang heeft op verhuur voor een commerciële partij. ‘Dat maakt het in onze ogen op dit moment niet zinvol om een gesprek met het Tactical TrainingCenter en het Ríjksvastgoedbedrijf te organiseren.

Kansloos

Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) wil in de gevangenis mogelijk ‘veiligelanders’ huisvesten. Dit zijn asielzoekers die eigenlijk kansloos zijn om asiel in Nederland te krijgen en waarvan de meesten er wachten tot ze worden teruggestuurd. Of dat daadwerkelijk gebeurt, is nog maar de vraag, maar het maakt verder praten met TTC zinloos, zo stelt het college. 

Bezorgd

Het college is wel bezorgd over het verzoek van de minister. Vreemdelingen met een kansarme aanvraag zijn relatief vaak verantwoordelijk voor overlast of strafbare feiten. De komst van veiligelanders is voor het college daarom alleen denkbaar wanneer harde afspraken worden gemaakt en waarborgen worden gegeven rondom de veiligheid én de stad er aantoonbaar baat bij heeft.‘  

Almere niet de juiste locatie

Fractievoorzitter Koen Bokhorst van de VVD vindt het nog geen uitgemaakte zaak, ondanks de opstelling van het college. “Ten eerste moet de gemeenteraad het bestemmingsplan nog wijzigen. Maar wij gaan er nog steeds vanuit dat onze motie wordt uitgevoerd en dat het college dus in gesprek gaat met TTC.”
Volgens Bokhorst is Almere niet de juiste locatie om op dit moment veiligelanders op te vangen. “Die mensen moeten ergens een plek krijgen, maar de veiligheidssituatie in Almere is daar momenteel niet geschikt voor.”
Bokhorst verwijst daarbij naar de noodkreet van politiechef Ben Nassir Bouayad die alarm sloeg over het gebrek aan agenten in Almere en de jeugdcriminaliteit.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto