(Foto: AdobeStock)
(Foto: AdobeStock) Morad HEGUI

Burgemeester: ‘geen bevoegdheid permanent cameratoezicht’

Politiek

ALMERE - Burgemeester Hein van der Loo heeft niet de bevoegdheid om permanent cameratoezicht in te stellen in het centrum van Haven. Alle cameratoezicht in Almere, ook in Stad en Buiten, zijn van tijdelijke aard.

Door Marcel Beijer

Dat zei de burgemeester donderdagavond tijdens de Politieke Markt. De burgemeester heeft onlangs een bezoek gebracht aan het centrum van Haven en ook gesproken met de ondernemers waarbij werd ingebroken direct nadat de tijdelijke camera’s waren verwijderd. “Ik heb veel begrip voor hun wens om permanente cameratoezicht in te stellen. Maar die bevoegdheid heb ik niet. Die bevoegdheid heb ik wel bij het instellen van tijdelijk cameratoezicht, maar daar alleen wanneer de openbare orde en veiligheid in het geding is. En, hoe moeilijk die boodschap ook is voor de gedupeerde ondernemers, een paar inbraken is geen legitimatie daarvoor. Camerabewaking is een behoorlijke inbreuk op de privacy van mensen. Ik ben wel bereid de randjes van de wet op te zoeken om de veiligheid op niveau te houden. En dat niveau bepaalt de gemeenteraad.”

Motie

De VVD brengt volgende een week een motie in stemming die oproept om het cameratoezicht te hervatten. Van der Loo zegt die motie te begrijpen, maar denkt meer aan een pakket van veiligheidsmaatregelen met de inzet van BOA’s, wijkagent en veiligheidsmanager. En mogelijk ook met cameratoezicht. Daarvoor is dan wel overleg nodig met het Openbaar Ministerie en politie.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto