Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Demonstranten vragen aandacht voor Palestina

Redactie

ALMERE - Ongeveer 150 demonstranten verzamelden zich zaterdagmiddag op de Esplanade om aandacht te vragen voor Palestina. Naar aanleiding van de demonstratie heeft de ChristenUnie schriftelijke vragen gesteld.

De laatste weken was er oplopende spanning tussen Israël en Hamas vanwege de mogelijke huisuitzetting van vier Palestijnse families. Zij zouden plaats moeten maken voor Joodse kolonisten. Over en weer werden raketten afgevuurd en vielen veel doden. De laatste dagen is er een fragiel bestand.

Op de Esplanade vroegen demonstranten aandacht voor de situatie van de Palestijnen. Zo’n 150 mensen waren daarbij aanwezig, sommigen droegen protestborden met zich mee, anderen zwaaiden met Palestijnse vlaggen.. Raadslid Hassan Buyatui (NIDA) sprak de aanwezigen toe. Om 16.00 uur werd er een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van het conflict. De betoging verliep rustig.

ChristenUnie

De fractie van de ChristenUnie heeft zaterdag schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de demonstraite. Fractieassistent Kees Hendriksen was als waarnemer bij de demonstratie aanwezig en zegt geschrokken te zijn over de gang van zaken en de uitingen tijdens de demonstratie. Vooral het tekst “Israel is killing children again. Enjoy your weekend” dat een aantal betogers met zich meedroeg, viel de partij in het verkeerde keelgaat. ‘Klassiek antisemitisme’, aldus fractievoorzitter Hans van Dijk die zich afvraagt welke voorwaarden zijn gesteld voor de demonstratie. Zo steekt het de partij dat de betogers niet in de Nederlandse taal werden aangesproken en dus voor veel mensen niet kon worden nagegaan wat exact gezegd werd. Wat wel werd gehoord is een oproep tot boycot van Israëlische producten en bedrijven als HP en Puma omdat zij zakendoen met Israël of het voetbalelftal sponsoren. Ook wil Van Dijk van het college weten of het van plan is contact op te nemen met de landelijke coördinator Antisemitismebestrijding.

De partij stelt dat de demonstratie niet bijdraagt aan een vredig Almere.

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto