Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Zorgen bij raadsleden over gewiste mailboxen

Redactie

Door Marcel Beijer

ALMERE – Alle fracties van de gemeenteraad maken zich zorgen om de mailboxen van oud-bestuurders en managers dit gewist zijn. De door het college opgestelde raadsbrief geeft niet voldoende duidelijkheid. ‘Het is maar goed dat we hier snel over gaan praten’.

Deze week werd bekend dat de mailboxen, met daarin de e-mailcorrespondentie, zijn gewist of ‘niet meer benaderbaar zijn.’ De fractievoorzitters van de Almeerse politieke partijen noemen dit (zeer) zorgelijk. De PVV heeft voor donderdag 18 maart een debat hierover aangevraagd waarbij ‘niet wordt uitgesloten dat de positie van de burgemeester ter discussie wordt gesteld.’ Uit een rondgang langs de fractievoorzitters van alle partijen blijkt dat alleen Respect Almere en AP/OPA een motie van wantrouwen tegen de burgemeester zal steunen als de informatie zo vaag blijft. Ook de overige partijen willen eerst meer duidelijkheid krijgen dan in de raadsbrief tot nu toe is verstrekt.

‘Niet toevallig Floriade’

Johan de Leeuw (AP/OPA) is het meest ontstemd over de situatie. “Om eerlijk te zijn: ik geloof niet dat de e-mails zomaar verdwenen zijn en zeker niet de e-mails over de Floriade. Bij mijn weten is de Floriade het grootste en belangrijkste evenement dat ooit in Almere is gebeurd en dan zouden uitgerekend die e-mails niet meer te vinden zijn? En dan ook nog van de belangrijkste mensen? De coalitie heeft heel wat uit te leggen en ik kan me voorstellen dat wij een motie van wantrouwen gaan steunen.

Oppositie

De rest van de oppositiepartijen is bezorgd, maar wil nog geen conclusies verbinden.. Hans Everhard (SP) “Indien dit inderdaad definitief blijkt te zijn, is dit een zeer ernstig feit, waarvan de onderste steen boven moet komen. Voordat de SP-fractie hier (politieke) conclusies aan verbindt, moet er eerst grondig onderzoek verricht worden naar feiten en omstandigheden. De SP-fractie ondersteunt de aanvraag tot een debat over deze kwestie.’

Ook Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren) noemt de kwestie ‘zeer zorgwekkend’. “De democratische controlemogelijkheden van raad en burgers lijkt hierdoor aangetast. Wij willen eerst een beter beeld van de situatie en dan het debat voeren in de raad.”

Ook de PvdA wil meer duidelijkheid. Rob Maurits: “Daarna komt uiteraard de vraag aan de orde waarom deze boxen zijn gewist en of dit, zoals in de raadsbrief staat, ‘een gevolg is van het omzetten van werkplekken’. In ieder geval dient hier absolute duidelijkheid over te komen omdat hierbij de rechtszekerheid voor belanghebbenden in het geding is. Pas daarna komt wat de PvdA betreft de vraag aan de orde wie hiervoor verantwoordelijk is en wat voor betrokkenen de eventuele gevolgen zijn.”

Hassan Buyatui stelt dat NIDA Almere een jaar geleden al vragen heeft gesteld over Archiefwet 1995 en Wet openbaarheid van bestuur (Wob) in verband met thuiswerken. ‘We waren tevreden met de gegeven uitleg over hoe ervoor zorg wordt gedragen dat deze digitale contacten als overheidsinformatie kan worden opgevraagd middels een beroep op de Wob. Maar we hebben nooit ingeschat dat archiveren van mails een probleem zou zijn. We zijn dan ook uitermate ongelukkig met de berichten over de mailboxen die niet meer bereikbaar zijn of gewist zijn. Ik wil weten wanneer dit is geconstateerd en waarom zijn we niet meteen geïnformeerd? Dat de provincie als toezichthouder ook van niets wist, is voor NIDA zorgelijk. De burgemeester dient de raad volledig te informeren en als we alle feiten kennen, kunnen we de conclusies trekken.”

Coalitie

De coalitiepartijen houden zich vooralsnog op de vlakte en vinden het te vroeg om over de positie van de burgemeester te speculeren. “Er is nog veel onduidelijk’, reageert Martine van Bemmel. “Wat houdt het bijvoorbeeld in dat de mailboxen ‘niet bereikbaar’ zijn? Het is goed dat we als raad snel met elkaar spreken over deze kwestie.” Die mening is ook Kees Ahles van Leefbaar Almere toegedaan. “Het is goed dat we elkaar binnenkort hierover spreken in de raad. Er is nog veel onduidelijk. Speculatie over de positie van de burgemeester vinden wij voorbarig.”

Dat geldt ook voor Jaap Steenkamer (GroenLinks) en Bastiaan Malotaux (CDA) . “Het is belangrijk dat duidelijk wordt wat er nu met de mailboxen aan de hand is.” Hans van Dijk (ChristenUnie) noemt speculatie over de positie van de burgemeester ‘ongepast en veel te verstrekkend.’

De meningen van PVV en VVD zijn al opgenomen in dit artikel

.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto