Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Bijna 18.000 euro ingezameld voor standbeeld Enith Brigitha

Redactie

ALMERE – Bijna 18.000 euro is er ingezameld om een standbeeld in Almere te kunnen realiseren voor oud-Olympisch zwemster Enith Brigitha. Hiermee is het doelbedrag van 16.000 euro ruimschoots gehaald. “Ik kon mijn ogen gewoon niet geloven en Enith is ook trots en blij”, reageert initiatiefnemer Mo Hersi.

De Almeerse comedian en presentator vindt dat Brigitha een standbeeld verdient en startte een crowdfundactie op Voordekunst.nl. “Het is geweldig dat zoveel mensen het met mij eens zijn en de actie steunen,” aldus de Almeerder. Hij verbaasde zich erover dat er van deze grote sportheldin helemaal geen standbeeld is in Nederland. Brigitha, die in Almere woont, werd als zwemster meerdere keren Nederlands kampioen en veroverde in de jaren ‘70 als eerste gekleurde zwemster ooit een Olympische (bronzen) medaille. “Dit was veel meer dan een geweldige sportprestatie, het was een historisch moment voor alle mensen van kleur over de hele wereld.”

Meer beelden van mensen van kleur

“Er blijken in Nederland maar weinig beelden te zijn van mensen met kleur en daar moet gauw verandering in komen”, vindt hij. “Beelden en monumenten dragen bij aan de beeldvorming die wij hebben van elkaar. In het kader van de Black Lives Matters-beweging zijn beelden vernield van historische figuren die ooit helden waren, maar nu verguisd worden als slavenhouders en onderdrukker. Maar je kunt ook beelden van mensen van kleur neerzetten om op een positieve manier bij te dragen aan die beeldvorming.”

Kunstenaar

Het duurde even voordat de crowdfunding op gang kwam, maar na een bijdrage van Cultuurfonds Almere en een interview bij de NOS stroomden de donaties binnen. Het geld wordt gebruikt voor het maken en plaatsen van het standbeeld, dat zal worden gemaakt door de Almeerse kunstenaar Patrick Mezas. “Patrick is net als Enith een Curaçaoënaar. Ik vind het mooi dat het beeld wordt gemaakt door een Almeerse kunstenaar, die ook nog eens dezelfde roots als zij heeft.”

Doneren

Nu het streefbedrag is gehaald, gaat Hersi met de gemeente Almere in gesprek over de mogelijkheden voor plaatsing van het standbeeld. “De Esplanade zou een mooie plek zijn, uitkijkend over het water, maar het kan ook een andere mooie plek in de stad worden”, aldus Hersi. Overigens kan er tot en met zaterdag nog steeds worden gedoneerd via Voordekunst.nl. “We gaan nu voor de 20.000 euro.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto