Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Mo Hersi start inzameling voor standbeeld Enith Brigitha

Redactie

ALMERE – Podiumkunstenaar Mo Hersi is een inzameling gestart om een standbeeld te laten maken van de Almeerse oud-topzwemster Enith Brigitha. “Ik was verbaasd toen ik ontdekte dat er van deze grote sportheld helemaal geen standbeeld is in Nederland”, aldus Hersi. Het beeld zal worden gemaakt door de Almeerse kunstenaar Patrick Mezas.

Brigitha werd als zwemster meerdere keren Nederlands kampioen en twee keer uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar. Zij veroverde in de jaren ‘70 als eerste gekleurde zwemster ooit een Olympische (bronzen) medaille. “Dit was een historische moment voor alle mensen van kleur over de hele wereld”, stelt Hersi. “Haar prestaties zijn dan ook meer dan alleen het winnen van een medaille op de Olympische Spelen. Ze doorbrak vooroordelen die er waren over mensen van kleur. Ook bracht ze enorme blijdschap en een gevoel van trots bij alle Nederlanders in de jaren ‘70 en ver daarna.”

Sinds september 2019 prijkt Brigitha ook in de Almeerse Wall of Fame bij de Topsporthal, nadat zij daarin aanvankelijk niet was opgenomen. De zwemster liet in deze krant weten daar best teleurgesteld over te zijn. De gemeente gaf aan dat zij ‘niet in het vizier stond’

Beeldvorming

Almeerder Mo Hersi vindt dat Brigitha een standbeeld verdient. “In Nederland hebben wij heel weinig monumenten of standbeelden van mensen van kleur en daar moet verandering in komen. Beelden en monumenten dragen bij aan de beeldvorming die wij hebben van elkaar.”

Daarom is hij een crowdfunding gestart op het platform Voordekunst.nl. Het streefbedrag is 16.000 euro voor het maken en plaatsen van het standbeeld. Het beeld wordt gemaakt door de Almeerse beeldende kunstenaar Patrick Mezas, net als Brigitha een Curaçaoënaar. “Het kost gemiddeld zo’n drie maanden om een dergelijke standbeeld te maken en daarom is het streven om het medio 2021 te kunnen onthullen. We gaan er een mooie plek voor zoeken in Almere.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto